2005-05-29

Nej-sidan vann och processen bör fortsätta

Jag har legat och kolla på Agenda och allt talar för att nej-sidan vinner ganska klart. Frågan är nu om processen ska fortsätta, om de andra länderna ska rösta och säga vad de tycker om konstitutionen. Enligt vad jag hörde tidigare tycker folkpartiet att man nu ska stoppa processen tillfälligt och diskutera vad man ska göra.

Jag håller inte med. Processen bör fortsätta eftersom alla länder måste få tycka till. Om konstitutionen ska omförhandlas kan den inte göra det enbart på vad Frankrike är missnöjda med.

Jag tycker visserligen att det är olyckligt att det kommer ta ett bra tag innan vi vet vad som händer med EU. Alla folkomröstningar borde ligga på samma dag och alla parlament bör ta beslut samtidigt. Då skulle vi få en gigantisk debatt i hela EU. Nu är det inte så och då får vi först lyssna på samtliga länder och under tiden ta oss en rejäl funderare på hur situationen ska hanteras.

2 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

Ska vi ha folkomröstning om saker på EU-nivå borde väl själva omröstningen också vara på EU-nivå, dvs att hela EU röstar i en stor folkomröstning. Det vore intressant. Den nuvarande varianten blir ju lite så att Jämtland säger nej till Sveriges grundlag.

Robert Nordman sa...

Eller för att vara petiga:
Lite som om Jämtland säger nej till en ändring av Sveriges grundlag, till förmån för att behålla den gamla.

Om processens fortsättning:
Visst kan man fortsätta, men med Frankrikes nej, ett eventuellt nej i Holland och senare i England, så får man ju istället s.a.s. ändra betydelsen av ratificeringen - från att handla om ifall det skall godtas till att handla om att se över vilka delar som behöver arbetas om.
Jag kan inte se något hållbart scenario där detta fördrag införs trots nej i folkomröstningar - då kommer det gå många generationer innan man kan vända den generella synen på EU-projektet från negativ till positiv.