2005-05-30

Förnya partipolitiken

Jag skriver i dag i Norrköpings Tidningar om vikten att förnya partipolitiken. Det finns en mängd saker att göra och jag nämner ett par i artikeln; partisympatisörer och personval.

Det ska gå att registerera sig som partisympatisör, alltså en lösare koppling till partiet än att vara medlem. Du blir delaktig i och kan påverka politiken men känner inte en lika stark koppling till partiet. Det kan det vara ett sätt för människor att känna sig för lite, innan de tar steget och blir medlemmar, som många tycker är ett stort och lite dramatiskt steg. Människor måste också kunna engagera sig på sina egna villkor och att införa partisympatisörer gör partierna öppnare och flexiblare. Under 1990-talet tappade partierna ca 220 000 medlemmar, så det finns anledning att tänka till.

Personval inom partierna är ett viktigt verktyg för att fördela makt. Mer makt måste flytta till medlemmar. Ni som följer min blogg vet att jag har en motion inlämnad till folkpartiets landsmöte i augusti som föreslår att partiledaren ska röstas fram av medlemmarna.

Min tanke är att skriva mer på samma tema och jag hoppas att så många som möjligt deltar i diskussionen. Det finns mycket som kan ifrågasättas inom partipolitiken och hur politiken fungerar i Sverige. Hur fungerar vårat system med nämnder och fullmäktige inom kommunerna? Är det rätt att partierna ger sig själva över 700 miljoner kr varje år?

Jag ska som sagt skriva mer och utveckla tankarna kring personval, partisympatisörer och annat. Deltag gärna i den diskussionen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är intressanta idéer - man varför kallar du det för personval? Jag menar, personval har ju alltid funnits internt i partierna. Som jag uppfattar ditt förslag är det nya att man också bör införa inslag av direktdemokrati, exempelvis vid val av partiledare. Eller?

(Ska partisympatisörerna få vara med och rösta förresten? Om de får: vad är meningen med att vara medlem? Om de inte får: hur kan de då påverka politiken?)

Mathias Sundin sa...

Att jag nämner personval är för att det rör något större och mer än bara partiledaren. Medlemmarna bör ha all makt över ordningen på partiets listor t ex. Inte bara genom ombud och rådgivande genom provval.

Nej partisympatisörerna får inte rösta om t ex partiledare. Däremot kan de ha rätt att medverka i olika politiska grupper, och kanske ha rösträtt i vissa frågor. Exakt vad det innebär att vara partisympatisör har jag inte tänkt klart om.

Anonym sa...

Bra initiativ Mathias!

Robert Nordman sa...

Man skulle kunna tänka sig att skillnaden mellan att vara medlem och att vara sympatisör skulle vara något i stil med detta:
Sympatisörer - får rösta om personer, och därmed i viss grad den allmänna inriktningen (ideologisk uttolkning, fkousfrågor o.dyl)
Medlemmar - får förutom det ovanstående vara med och utforma detaljerna i politiken som förs

Mathias Sundin sa...

Tjaa, jag vet inte om sympatisörerna ska kunna rösta om sådant. Däremot har rätt att medverka i arbetsgrupper för vissa politikområden, o sånt. Kanske delta i ett provval inför listor, men inte vara med och rösta när listan spikas. Viktigt att medlemskapet är attraktivt också.