2005-05-27

Ja eller nej

Alicio har en bra genomgång av vad som pågår i den franska debatten inför omröstningen på söndag(?). Jag är pinsamt dåligt insatt i både den franska debatten och förslaget till konstitution (faktiskt inte ens säker på vad det ska kallas, grundlag, konstitution eller något annat?).

Därmed vet jag inte om jag är för eller mot förslaget. Inte heller kan jag bestämma mig om jag tycker att vi ska ha en omröstning i Sverige. F.d. MEP:en Olle Schmidt menar att vi bör ha en folkomröstning och om nej-sidan vinner så tar vi också en omröstning till om EU-medlemskapet så kan vi slippa den diskussionen sen. Det är visserligen en vettig argumentation, men mot det väger jag principen om folkomröstningar. Är detta verkligen något som bör folkomröstas om? Om vi ska vara med i EU eller inte tycker jag är en vettig omröstning, men egentligen ingen av de andra folkomröstningar som vi har haft känns som en folkomröstningsfråga.

Alicio har en bra poäng i att en del röstar nej för att det ska omförhandlas men att det är ganska verkningslöst, för hur vet man hur det ska omförhandlas? En del röstar nej för att konstitutionen är för liberal, andra för att den inte är tillräckligt liberal.

Rekommenderar också att ni läser Peder Hyllengrens blogg, han är mot konstitutionen och för en folkomröstning.

Inga kommentarer: