2005-03-19

Witz efter Sohn

Paul Wolfowitz verkar bli den som tar över efter James Wolfensohn som chef för Världsbanken. Är det bra eller dåligt? Vänstern har omedelbart fällt sin dom över Wolfowitz eftersom han är en av de förhatliga neo-cons och som sådan en av de största förespråkarna för kriget i Irak.

Deras kritik mot Wolfowitz verkar inte direkt rikta sig mot vad han skulle kunna göra i Världsbanken, utan snarare på saker de tycker han gjort fel i Irakfrågan. Om någon som hanterade det så dåligt, hur skulle han kunna leda Världsbanken, ungefär.

Okej, det är till viss del en berättigad kritik. Helt uppenbart var USA inte tillräckligt förberedda på tiden efter en invasion. Försvarsminister Donald Rumsfeld och hans vice Wolfowitz var ansvariga för en stor del av den planeringen. Till viss del pekar det på bristande kompetens hos Wolfowitz. Men det är samtidigt svårt att avgöra vad som är Wolfowitz fel och inte. Trots det ett minus för Wolfowitz.

Efter att ha läst lite om honom tycker jag ändå att fördelarna ser betydligt bättre ut än nackdelarna. T.o.m. hans kritiker erkänner att han har en nästan skimrande tro på demokrati och att det går att införa demokrati överallt. En optimistisk globalist. Tredje världen är inte dömd till evig svält, det går att göra något.

Så jag lägger min röst för Paul Wolfowitz. Exakt hur kompetent han är har jag svårt att säga, men någon dumskalle är det inte. Och jag gillar hans syn på världen. Den oerhört starka tron på demokrati. Att alla kan och alla har möjligheten att få det bättre. Och för de som är oroliga över hans krigiska sidor, så har Världsbanken inga soldater. Inte ännu iallafall.

Läs mer: The Nation, LA Times, Slate.

3 kommentarer:

Mathias Sundin sa...

Det skulle jag nog vilja påstå att det gör. Kanske inte som var påtänkt av just den här administrationen, men allmänt tänkandet hos Världsbanken. Det har inte alltid varit någon självklarthet för stora delar av världen att demokrati behövs för en bra utveckling. Därför är det viktigt med någon som så passionerat stödjer det och inte bara stödjer det i form av floskler utan riktig handling.

Mathias Sundin sa...

Javisst är det så, men Wolfowitz verkar vara en av de mest hängivna. De flesta håller nog med om att demokrati är viktigt, men få verkar tro så stenhårt på det som Wolfowitz.

Vad är din åsikt i frågan? Hade någon annan varit bättre? Är han ett dåligt val?

Mathias Sundin sa...

Okej, intressant. Ja, Hernando de Soto hade varit otroligt spännande att se på den posten.