2005-03-19

Condi är chanslös

Många vill att Condolezza Rice ska ställa upp i presidentvalet 2008 och visst vore det häftigt med en strid mellan henne och Hillary Clinton. Men Eleanor Clift i Newsweek dömer ut hennes chanser. Inte för att hon är kvinna, utan för att hon är “mildly pro-choice”. Typ lite för abort. Det är en omöjlighet att vara för abort och bli vald till presidentkandidat i republikanerna.

Clift har säkert rätt men frågan är om inte Rice skulle kunna klara sig med något liknade som Hillary Clinton gör just nu. Lyckas diskutera det komplicerade i frågan, att det inte är ett helt lätt ställningstagande. Hillary gör det med utgångspunkten att hon är för abort, men Rice måste nog göra det och i grunden vara mot.

Min känsla, som inte bygger på speciellt mycket tänkande, är att Condi Rice inte kommer ställa upp alls i valet 2008. Hon kör sin period som utrikesminister och ställer möjligtvis upp i något senare val.

2 kommentarer:

Robert Nordman sa...

Jag skulle nog sätta åtminstone lite tillit till vad hon själv sagt i åtminstone tre talkshows (hos bland annat Stephanopolous och Tim Russert): "Jag kommer INTE ställa upp i presidentval, varken nu eller senare"
http://www.msnbc.msn.com/id/7173024/

Mathias Sundin sa...

Jo, kan säkert stämma. Ser henne inte riktigt som en presidentkandidat. Men en politikers nej brukar inte vara mycket värt.