2005-03-19

Höj kraven på lärarutbildningen!

Leif Pagrotsky skriver i dag på DN Debatt och för en gångs skull är det något riktigt bra som kommer från regeringen. Detta fångar hela innebörden:

"Jag accepterar inte att det krävs en lägre arbetsinsats på lärarutbildningen än på andra utbildningar och att kunskapskontrollen är svag."

Jag utbildar mig själv till lärare i SO och NO för åren 7-9 och tyvärr är den nuvarande utbildningen något av ett skämt. Det första året, ett så kallat allmänt utbildningsområde som alla läser tillsammans var helt okej, även om kraven för godkänt var alldeles för låga. Andra året var inriktat på ämnesstudier och kraven varierade hejdlöst från kurs till kurs. Nu under det tredje året är vi tillbaka i otroligt låga krav. Den kurs jag läser nu innehåller två litteraturseminarier på samma bok, ett kortare paper på en praktikuppgift och en essä på sex sidor. Dessutom är kraven löjligt låga. Det har varit så att du kan gå på ett litteraturseminarie och säga en sak, och klara dig. Ett skämt!

Slö som jag är har det varit skönt. Jag har hunnit med massa andra saker, som att skriva här. Men det är fullständigt förödande att Sveriges kanske viktigaste jobb har en sådan kass utbildning.

Jag är orolig för vilka människor som blir lärare. Tidigare jobbade jag ett tag som obehörig lärare och brukar säga att jag aldrig någonsin haft så trevligt i ett fikarum som då. Det låter kanske konstigt men det jag menar är att de människor som är lärare ofta är väldigt intresserade av det mesta i världen, och genom de olika ämnena finns det alltid någon som är expert på det som avhandlas för tillfället i medierna. Det blev många och intressanta diskussioner. Den bilden känner jag inte alls igen från lärarutbildningen. Visserligen finns de människorna där också, men i mindre utsträckning. Det tror jag har att göra med att lärarjobbet har låg status och dessa duktiga människor söker sig någon annanstans. Med nuvarande utbildning blir det inget bättre, det blir långt mycket sämre och jag kan säga att många av de jag gått tillsammans med på lärarutbildningen, skulle jag aldrig vilja ha som lärare till mina barn.

1 kommentar:

Bulten i Bo sa...

Ett riktigt bra inlägg, Mathias. Personligen tror jag dock att den låga värderingen av läraryrket beror på synen på offentlig sejtor som vissa politiska inrktningar spridit, men låt oss lämna detta därhän denna gång!

Förhoppningsvis mognar dina studiekollegor med åren och blir allmänintresserade. Men jag kan märka det som du skrivor i min roll som pappa till skolbarn, vissa unga lärare har en attityd som man inte riktigt vill se hos sina barns lärare.

Vad jag kan minnas från min egen studietid fanns den eviga debatten om lärarna i sin utbildning behövde mer ämneskunskap för att kunna skapa intressantare lektioner, eller om pedagogisk praktik var det viktiga som man skulle satsa på. Hur går debatten idag? Vad tycker du själv frågan?