2005-02-15

VM i skitsnack

I kvällens Debatt i SVT diskuterades sexskandalen inom hockeyn. Det jag framförallt reagerar på är att företrädarna för hockeyn, bl.a. Stephan Lundh från Västra Frölunda, snackar så otroligt mycket skit. De känner inte till några som helst problem med kvinnosyn eller att hockeyspelarna super och knullar runt.

Jag tänker inte hålla på och moralisera, det gör andra så det räcker och blir över. Men det är väl fullständigt uppenbart att könsord används friskt inom hockey och de flesta lagsporter där män delar omklädesrum. Att vråla fitta eller kärring till varandra förekommer på skolidrotten och det förekommer i andra sporter. Att alla ställen där Stephan Lundh spelat eller varit ledare skulle vara befriat från sånt är ren skitsnack. Förmodligen har han vrålat ett och annat själv.

Förmodligen har han också suttit och lyssnat på och deltagit i diskussionerna om helgens erövringar, vem som var fullast och vem som spydde på roligast ställe. Det är inget som bara finns inom hockeyn, det finns på skolidrotten.

Jag låter som sagt bli att moralisera, men erkänn hur det är i allafall.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så ovanligt att det inte förekommer kan det väl ändå inte vara? Jag är 24 år och har därmed varit i kontakt med både skolgymnaistik och lagidrotter på senare år, och jag har aldrig varit med om att sådana uttryck använts där. (Kan faktiskt inte minnas ett enda tillfälle.) Nu har jag iofs inte spelat ishockey, så det kanske är annorlunda där?

/Ned

Mathias Sundin sa...

Jag minns omklädningsrummet när jag gick i typ sjuan och vi bytte om med niorna. Det var mycket sånt tugg då.

Spelade lite handboll för ett par år sedan, visserligen med lite äldre folk. Det var den stämningen där också.

Men förhoppningsvis har väl Stephan Lundh rätt, men jag tror det inte.