2005-02-16

Kyotoavtalet - så PK det kan bli

Såg precis ett inslag om Kyoto-avtalet på 12-nyheterna, det träder i kraft idag. Kom då att tänka på att få saker kan väl vara mer politiskt korrekt här i Sverige och en vänsterreporters våta dröm.

Samtidigt som bilder rullas av människor med ansiktsmasker så talar rösten om att onda USA vägrar skriva under, dessutom kan en företrädare för den goda fina miljörörelsen säga något fint och rösten kan sen säga något om de onda företagen. För att sedan låtsas nyansera inslaget blir det perfekt att ta med en högerkraft, gärna nyliberal, som kritiserar avtalet. För extra pluspoäng, som i Rapports inslag nyss, så letas någon galning upp som tycker att det är schysst om det blir lite varmare, alla gillar ju värme. Själva kritiken ur en vetenskaplig synvinkel tas då enkelt bort.

Nu tror ni säkert att jag är mot Kyoto-avtalet. Svaret är att jag vet inte. Jag blir misstänksam när allting är så himla politiskt korrekt, men kan för lite för att ta tagit ställning. Läser en miljökurs nu så jag håller på och läser in mig i ämnet. Återkommer om jag kommer fram till något.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Som de beskrev det hela på radion i morse så måste man köpa utsläppsrättigheter. Någon från miljörörelsen sa att man kunde tänka sig att köpa rättigheter och sedan inte använda dem för att "rädda miljön".
Det verkar som att dessa rättigheter kan bli föremål för en verklig kohandel och som att Konkurrensverket kommer att få en del huvudbry...

Mathias Sundin sa...

Ja, det kan du säkert ha rätt i. För övrigt tycker jag just det verkar vara en vettig idé. Kostar det för mycket med vissa utsläpp blir det lönsamt att utveckla mer miljövänliga alternativ.