2005-02-07

Min tolkning av skattestopp

Tack för era kommentarer och mail angående min fråga hur ni tolkar ordet, eller förslaget, skattestopp.

Samtliga verkar tolka det så att det innebär ett stopp för fortsatta höjda skatter, och nästan också ett stopp för sänkta skatter, eller skattetryck är väl mer korrekt. Att folkpartiet tycker att ett skattetryck på dryga 50 procent är okej.

Jag uppfattade det som ett löfte om att skattetrycket inte ska höjas, och att visserligen skattesänkningar tonas ner retoriskt, men att målet fortfarande är att få ner skattetrycket. Jag ser det nästan enbart som en retorisk omsvängning och inte ett skifte i politik. Ungefär som moderaterna. Nu kan ju retorik få konsekvenser för politiken också. Håkan Jacobsson skriver i en kommentar:

"I stället för att låta alternativen bli 'höja' eller 'sänka' blir det 'höja' eller 'ligga kvar' . Då är det inte lika svårt att höja, inte sant."

Fortsätt gärna diskussionen. Kul att se herr Gudmundson i kommentarerna, hoppas inte SVT ser det...

UPPDATERING kl 11.30
Henrik Alexandersson är inne på samma spår som Håkan.

Hax: Fixa så det går att länka direkt till inläggen!

1 kommentar:

Anonym sa...

Låter som de vill att skattetrycket ska stanna på ca drygt 50% av BNP, dvs högst i världen. Skattetrycket ska varken höjas eller sänkas

"Vi är redo att acceptera ett skattetryck som ligger mycket högt. Folkpartiet tror i likhet med de flesta svenskar på välfärd: vi vill ha bra skolor, bra pensioner, bra sjukvård och att polisen ska komma när man ringer. Det kostar pengar."
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=371883&previousRenderType=6

Hela borgerligheten flyttar sig nu åt vänstern efter Reinfeldt ompositionering.