2005-02-07

Hur vann Dean?

F.d. guvernören och presidentkandidaten Howard Dean kommer med största sannolikhet att bli ny ledare för det demokratiska partiet i USA. Många tycker att det är ett korkat val av demokraterna och att det kommer garantera en fortsatt republikansk majoritet i senaten och kongressen.

The New Republic har ett intressant reportage hur det gick när Dean manövrerade sig fram till posten.

UPPDATERING 9/2
Howard Dean är nu enda kvarvarande kandidaten till ordförandeposten. Tim Roemer drog sig ur i måndags.

1 kommentar:

Robert Nordman sa...

Jag tror att det är en sund utveckling för demokraterna, faktiskt. Skulle kunna peka på hur "fel" det var att vara konservativ republikan under sent 60-tal och under hela 70-talet -- men det var vad Reagan var.
Han, och de som hade samma inställning, anspelade på en annan berättelse om Amerika, en annan än den man såg i vardagen just då.
Samma sak nu med mer (amerikanskt) liberala demokrater. De måste visa att det finns ett annat Amerika, något att ta ställning till.
Där tror jag att Dean faktiskt kan göra en insats; mycket starkare än han hade kunnat som presidentkandidat.

Som moderat må jag sympatisera mer med "vänsterrepublikaner" rent åsiktsmässigt, men på samma sätt som det vore tråkigt om (s) här hemma plötsligt bestämde sig för att säga "Äh, vi lägger ner nu. Det är inget kul att vara ett parti längre" vore det tråkigt om Demokraterna självdog.