Regeringskriserna har avlöst varandra, först handlade det om avvisningen av egyptierna som avlöstes av flodvågskatastrofen. Nu när Persson gör allt för att slippa diskutera dagarna efter flodvågen så kanske frågan om egyptierna kommer på bordet igen.
Regeringens utvärdering om deras handlingsplan för mänskliga rättigheter, ledd av Thomas Hammarberg, är klar nu nämligen och den riktar skarp kritik mot regeringen för hantering av egyptierna som utvisades till tortyr.
Det kommer fram en del intressanta saker i utredningen. Regeringen påstår att fångarna inte skulle bli torterade, men ambassaden i Kairo får inga instruktioner att kontrollera att överenskommelsen följs. De besöker inte fångarna fören efter fem veckor, och begär ingen oberoende läkarundersökning av dem. Vid besöket berättade fångarna att de torterats, vilket ambassaden rapporterar hem. Den biten hemligstämplar regeringen, för att skydda fångarna, heter det.
Men fångarnas juridiska ombud får inget veta, däremot kallas han till UD där han får veta att de inte utsatts för våld.
Hammarberg efterlyser en undersökning av vad statsråden gjort. JO utreder bara det som hände på Bromma och KU gjort en slapp undersökning för tre år sedan, säger han.
Både Human Rights Watch och Amnesty har kritiserat regeringen för avvisningen.
Bra att den här frågan kommer upp igen.
2005-01-23
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
UTMÄRKT BRA INLÄGG. När unga liberaler tar upp och berömmer det arbete som gamle folkpartisten Hammarberg gör i Olof Palmes Int. Centrum, då blir Bultens söndagshumör på topp.
I ett avseende kan jag dock hålla med Göran Persson, denna affär måste också ses i det tonläge som rådde 2001 då utvisningen skedde. För visst är det ett fattighetsbevis att läsa riksdagsprotokollen från 2001 ("Bra att denna fråga kommer upp igen" som Mathias så riktigt skriver) och upptäcka att den ende som anar skunk redan från början är en gammal diktaturkramare som fortfarande kallar sig kommunist. Konservatva, liberaler, socialdemokrater och miljöpartiklar, alla sitter de tysta inför den rättsskandal som man uppenbart får reda på redan nu. Tre år senare reagerar dock alla högljutt, lite sent kan kanske tyckas!
Det visar sig alltså ytterligare en gång att de viktigaste insatserna för rättssäkerheten måste göras i lägen då rubrikerna är som svartast och tonläget är som högst. Det är lärdomen vi måste ta med oss till nästa gång något liknande händer.
Bulten, visst är det sorgligt att så många dras med i krigetmotterrorismen-logiken, och t o m litar på egyptiska utfästelser om tortyr. När jag läste riksdagsprotokollet från juni 2002 (där Ohly hänvisar till avvisningen "i fjol") kom jag att tänka på en intervjuspalt i näst senaste NU (1-2/05). Ett utdrag nedan:
Bargholz litade mer på Amnestys varning än på Anna LindhNär konstitutionsutskottet på våren 2002 bestämde att de terrormisstänkta egyptierna skulle avvisas reserverade sig Helena Bargholz (fp) mot beslutet.
Varför gjorde du det? - Jag litade inte på den så kallade garantin om att de båda terrormisstänkta egyptierna skulle behandlas humant och med respekt för de mänskliga rättigheterna.
Varför litade du inte på de garantierna? - Den information vi fick från Amnesty International om förhållandena i de egyptiska fängelserna talade i en helt annan riktning. Jag valde att hellre tro på Amnestys varningar än på Anna Lindhs försäkringar om att egyptierna garanterat skulle behandlas väl. Det valet har ju visat sig vara rätt.
"När konstitutionsutskottet på våren 2002 bestämde att de terrormisstänkta egyptierna skulle avvisas reserverade sig Helena Bargholz (fp) mot beslutet."
Nu måste du ha läst eller skrivit rejält fel! Konstitutionsutskottet kan omöjligt ha fattat detta beslut!
Nej, jag skrev inte fel. Däremot tror jag att artikelförfattaren slarvade - det handlade nog om KU-granskningen (i praktiken efterhandsgodkännandet) av ärendet.
Upptäcker att t.o.m. vänsterpartiet tillerkänner Fp och MP medverkan i de första protesterna mot utvisningen:
http://www.vansterpartiet.se/PUB_IntegrFlykt/21013.cs
Så det är väl bara för mig att erkänna att läget för rättssäkerheten 2001-2002 inte var fullt så illa som jag trodde. Även om tidningen NU verkar ha blandat till allting mer än lovligt.
Vill ni engagera er vidare i liknande frågor finns ju aktellt just nu Ali Ahmed Yusuf som har haft sina tillgångar frysta i över 3 år, allt för bevis som ingen får se.
Regeringen har fått stöd - från folkpartiet - för sin rättsosäkra behandling av egypterna
http://www.mothugg.se/item/212
Kanske en insats i det egna partiet vore på sin plats, Mathias?
Skicka en kommentar