2005-01-23

Årets viktigaste debattinlägg?

Vänsterdebattören Åsa Moberg skriver i Svenska Dagbladet idag och uppmanar (v), (mp) och (s) att förklara varför det är så farligt med vinst i vårdsektorn. Hon säger att dessa partier måste svara på några grundläggande frågor om hon inte ska rösta borgerligt i nästa val:

"På vilket sätt skulle vinstgivande vård parallellt med den offentliga kunna minska det totala utbudet? Varför vill ni hindra tillväxten i en annars given framtida exportnäring?"

Jag diskuterade just den här frågan igår med några kompisar. Jag ser sjukvård och utbildning som två av Sveriges största framtida möjliga tillväxtbranscher. Vi tappar jobb inom sektorer som tillverkningsindustri och behöver göra som vi alltid gjort, utveckla nya branscher där framtidens jobb finns.

Även om vårat sjukvårdssystem är dåligt, så är själva vården ofta bra, när man väl får den. Utbildningen har visserligen halkat efter en del men har fortfarande en del att erbjuda. Tänk om människor kom hit och betalade för att bli vårdade och utbildade. Dessa områden är en så stor del av vårat samhälle så det gäller att utnyttja det på bästa sätt.

Anledningen till att det här debattinlägget kan bli oerhört viktigt är om det också från vänster formuleras kritik mot en av regeringens valfrågor, förbud mot vinst inom skola, vård och omsorg. Det krävs att fler debattörer från vänster till höger fortsätter den diskussion Åsa startar.

2 kommentarer:

Alicio sa...

Bra inlägg! Se också Håcan Jakobssons "När inte om".

Mathias Sundin sa...

Japp, som du såg hade jag postat det en minut innan du skrev det här =)

Väldigt bra skrivet av Håkan.