2005-01-21

Hur kan Persson sitta kvar?

Jag är inte den som kräver att ministrar ska avgå till höger och vänster (visserligen tyckte jag att Bodström skulle avgå i somras). Men nu undrar jag faktiskt hur Göran Persson kan sitta kvar. Det han sa i riksdagen i onsdags är helt sanslöst.

För det första hänvisar han nu ständigt nästan alla frågor om flodvågskatastrofen till att vi måste invänta kommissionen som är satt att utreda bla regeringens misstag.. Vi ska alltså vänta med diskussionen till första december, trots att kommissionens ordförande klart och tydligt sa i Agenda i söndags att det inte var några som helst problem att fortsätta diskutera medan kommissionen jobbade.

Det är inte skäl till avgång, men det är ett ovärdigt sätt att ta sig ur debatten och undvika svåra frågor. Hade det handlat om en mindre viktig fråga kan jag förstå rävspel av den här sorten, även om det är trist. Men viktigare än så här blir det inte och då ska det banne mig inte dribblas bort.

Det mest allvarliga som pekar på en helt otroligt inkompetens är hans försvar till varför han reagerade så sent. Han säger att TV-nyheterna mitt på dagen "talade om några hundra döda och obekräftade uppgifter om en omkommen svensk" och att kvällsnyheterna körde korta sändningar som "vilken helgkväll som helst".

Statsminister i Sverige säger att han inte reagerade för att TV-NYHETERNA inte talade om för honom att det var så allvarligt.

Så kläcker han ur sig att "Få om någon såg katastrofens hela vidd, vare sig i berörda länder eller här på andra sidan jorden."

Nej, det stämmer nog att ingen insåg katastrofens HELA VIDD, men de flesta fattade mycket tidigare att det var riktigt allvarligt, tex Italien som reagerade direkt på förmiddagen.

Han säger också:

"Vi kunde ha gjort mycket mer om jag haft mer information och kunskap."

Ja, precis och det är DITT FEL och DITT ANSVAR att ni inte hade det, inte TV-NYHETERNA! Notera dessutom användandet av vi och jag.

Läs också hos Alicio.

Inga kommentarer: