2004-06-15

Personval

En annan lösning på ett ökat valdeltagande skulle kunna vara renodlat personval. Alltså att kandidaterna inte behöver nå upp till en gräns på fem procent av rösterna, utan att enbart antalet kryss räknas.

Trots denna spärr på fem procent ser det ut som att personvalet kommer spela partierna lite spratt i år, vilket är både bra och roligt.

Hos socialdemokraterna är det två personer som ser ut att kryssa sig in. Åsa Westlund (sjua på listan) och Anna Hedh (31 på listan). Den sistnämnda är EU-motståndare och placerades på baksidan av valsedeln. Det hjälpte föga. Jag ger inte mycket för henne politiskt men det är underbart att maktsossarna får en knäpp på näsan.
Framgångarna för de här två innebär att Göran Färm från Norrköping åker ur parlamentet. Också ganska kul.

I folkpartiet är det Maria Carlshamre (trea på listan) som kommer kryssa sig förbi nuvarande parlamentarikern Olle Schmidt. Jag har inget emot Olle, men kryssade Maria, så jag är nöjd. Vi kommer få en mycket bra duo i Bryssel i form av Cecila och Maria.

Hos moderaterna så lär MUF-ordföranden Christofer Fjellner bita på naglarna. Lisbeth Grönfeldt Bergman har just nu drygt fyra procent av kryssen. Kommer hon upp i fem så går hon förbi Fjellner som har färre kryss.

Kampen i kd mellan Anders Wijkman och Lennart Sacredeus blir inte mycket till kamp. Wijkman har klart fler kryss.

Sossarna vill fortsätta ha spärrar i personvalet, så att de ska kunna ha hyfsad kontroll på vilka som kommer in i riksdagen, kommunen osv. Denna spärr spelar dem ett litet spratt i detta val. Tidigare nämnda Göran Färm kommer åka ur parlamentet. Men hade bara kryssen räknats så hade han fått sitta kvar. Färm står fyra på sossarnas lista, de har fem mandat och två kryssar sig förbi. Men han har samtidigt fjärde mest kryss och skulle i ett renodlat personval alltså suttit kvar. Dags att börja förespråka riktiga personval Göran?

1 kommentar:

AndersML sa...

Håller med om att det var bra att Hedh kunde ta sig fram så (skrev lite om det också).

Men jag har fått intrycket att Färm är hyfsat vettig i jämförelse med Handels-kandidaten. Han är dessutom den ende sosse som vår mest mörkblå valstugegäst (en man som diskuterade koreanska lydkungadömen med mig) förra veckan gillade. Lite kluvet alltså.