2004-06-15

Skrota EP-valet?

Ta väljarna och Junilistan på allvar var det ja. I Svenska Dagbladet uttalar sig några politiker om det låga valdeltagande och vad som bör göras åt det.

Lars Ohly föreslår att riksdagen ska utse ledamöterna istället. Han får medhåll av sossen och nej-generalen Sören Wibe. Lars Leijonborg säger att det finns en nedre gräns för när det är vettigt att genomföra valen.

Jaha, de har uppenbarligen inte fattat ett dyft. De är livrädda för partier som Junilistan och deras lösning är att det ska bestämmas i riksdagen. Alltså är det bara de etablerde riksdagspartierna som ska finnas i Bryssel. Inga andra uppstickare. Här ska ingen komma o glida in på en räkmacka.

Jag tror att folket känner att deras åsikter inte tas på allvar. Om vi förde en bättre debatt om EU, och folket hade större påverkan på projektet, så borde valdeltagandet på sikt gå upp. Självklart finns det också andra lösningar man kan tänka sig. Europaparlamentet bör ha mera makt. Varför inte en folkvald ordförande/president? Ska folket utse kommissionör också kanske? Jag vet inte, men några ytterligare förändringar behövs.

Dummast kan vi iallafall konstatera att Nalin Pekgul är. Hon tycker att valet ska flyttas till september. Det är vi ju vana vid här i Sverige. Att det inte är i september beror på likriktningen i Bryssel, säger hon.
Så otroligt socialdemokratiskt jävla korkat, rent ut sagt. Visst är inte juni en perfekt månad, men att hela EU ska anpassa sig efter vad vi har för traditioner i Sverige, visar på hur sossar ser på saker och ting. Sverige är bäst i världen och vårat valdatum är det naturligtvis också. Tänk om bara de dumma grekerna och spanjorerna kunde fatta det.

Inga kommentarer: