2004-06-13

Fler vicepresidenter

Spekulationerna om vem som ska bli John Kerrys running mate fortsätter. Republikanen John McCain verkar inte längre särskilt trolig, men jag tror Kerry kommer jobba stenhårt för att få honom ändå. Det räcker att ta en titt på lite opinionsundersökningar för att förstå varför. Instituten har testat olika kandidatspar tillsammans mot Bush och hans vicepresident Dick Cheney.

Kerry-McCain 53% - Bush-Cheney 39%
Kerry-Edwards 47% - Bush-Cheney 44%
Kerry-Gephardt 45% - Bush-Cheney 47%
Kerry-Clark 43% - Bush-Cheney 47%

Förutom McCain är alltså senator John Edwards den som går bäst tillsammans med Kerry. Edwards var det största hotet mot Kerry i primärvalen och en fördel i att han är från södern, där republikanerna är starkast.

Vem det blir är mycket svårt att tippa. Det beror nog mycket på hur John Kerry tänker, och det har jag ingen större koll på måste jag erkänna. Edwards har länge varit en av favoriterna till platsen, och han borde ha en bra chans. För att vinna måste Kerry för det första ta de osäkra väljarna och några republikaner. Edwards kan vinna över några sådana i södern och väga upp bilden av Kerry som en östkustliberal.
Det som borde tala emot Edwards är hans bakgrund som skadeståndsadvokat. Ett inte alltför högt respekterat yrke i USA. Något som Bush och hans kampanj säkerligen kommer lyfta fram.

Inga kommentarer: