2004-06-14

EP-valet

Det blev ju en minst sagt överraskande afton, med Junilistan som får tre mandat. Jag tippade visserligen att de skulle gå fram, men det finns ju gränser för fantasin. Det är bara att gratulera till en mycket lyckad genomförd valkampanj. Det är också dags för de etablerade partierna att vakna till och ta folkets åsikter på allvar. Ignoreras de länge så kan det få farliga konsekvenser. Junilistan är en bra väckarklocka, som inte är ett dugg farlig, som till exempel Sverigedemokraterna. De gör ett mycket bra val och hamnar på nästan en procent av rösterna.

Junilistan hade inte haft samma framgång om partierna tagit debatten mot dem. Partiet sponsras av direktörer och miljardärer, ändå så tar de nästan en fjärdedel av rösterna från sossarna. Ettan och trean på listan är socialdemokrater, ändå tar de en dryg femtedel av rösterna från moderaterna.

En debatt runt Junilistan hade också pekat på problemet med en tvärpolitisk lista. Nu kommer två sossar och en allmänborgerlig parlamentariker in. På listan fanns också liberaler, moderater och vänsterpartister. Hur ska vi veta hur dessa kommer rösta i parlamentet?

Men dock är det uppenbart att Junilistan fyller ett tomrum i svensk politik. Jag hoppas de tar sitt uppdrag i Bryssel på allvar, och jag hoppas de bidrar till en bättre EU-debatt här i Sverige. Kanske kan Junilistan få oss att lämna Ja och Nej, och istället koncentrera oss på hur EU ska se ut.

Som sagt gäller det att inte vänta till det är försent med att ta debatten. Sverigedemokraterna tredubblar sina siffror jämfört med -99. Det är dags att ta debatten mot dem och andra nationalister. Det är dags att ta den nu!

Inga kommentarer: