2004-06-06

60 år sedan Dagen-D

Idag är det 60 år sedan invasionen i Normandie. Den invasion som befriade Västeuropa från nazism och kommunism.

För några år sedan besökte jag Normandie och tittade på de olika landstigningsplatserna. Den klart starkaste upplevelsen var besöket på krigskyrkogården ovanför Omaha beach. Den strand där amerikanska trupper mötte hårt motstånd och det länge såg ut som man aldrig skulle komma från stranden.

Krigskyrkogården består av tusen och åter tusen av vita kors i rader så långt man kan se. Att stå mitt ibland dessa kors och var man än vänder sig så bara fortsätter de i all oändlighet, det är en mäktig upplevelse som jag aldrig kommer glömma. Plötsligt blev det verkligt hur många som satte livet till, även om korsen här bara utgjorde en liten, liten del av alla som dog.
Det blev också verkligt vilken utmaning världen stod inför och man vågar inte tänka på vad som hade hänt om det inte gått som det gjorde. Respekten för de människor som kämpade i detta krig och för de ledare som vågade ta de stora besluten är enorm.
Jag hoppas att kriget mot terrorismen aldrig behöver gå så här långt. Men då måste vi nog sätta hårt mot hårt redan nu. Mot Hitler testade man att vara undfallande, det funkade, med facit i hand, inget vidare.

För mig blir det en sån här dag tydligt vilket otroligt projekt EU är. Det finns många brister, det har vi allt hört i den här valrörelsen, men grundtanken är det bästa någon kommit på. Den är värd att fortsätta kämpa för.

2 kommentarer:

AndersML sa...

Instämmer. Men en detalj gör väl att parallellen med Hitler haltar: Problemet med kriget mot terrorismen är väl att man inte kan ha ett Stalingrad eller en D-Day-invasion som sätter fienden på plats. Det gör det svårare att veta när slaget är vunnet, och också att veta vad som hänt om man inte genomfört en stor aktion.

Mathias Sundin sa...

Visst kommer det inte finnas stora avgörande ögonblick på samma sätt som under WWII, eller andra krig. Men att tro att terroristerna blir snälla om vi behandlar dom snällt kommer bara göra dom starkare. Hårt mot hårt redan nu, samtidigt som vi bygger demokrati så mycket vi bara orkar, runt om i världen. Då vinner vi även denna kamp.