2004-06-07

Dagen D och demokratins nya utmaningar

Per T Ohlsson, chefredaktör för Sydsvenska Dagbladet, är en av mina favoritskribenter. Ofta mycket bra och ofta mycket tänkeväckande.

Igår skrev han om invasionen i Normandie och om de två stora slag demokratin hittills har vunnit. Först över nazismen under andra världskriget och sedan över kommunismen i det kalla kriget (där nyss bortgångne Ronald Reagan spelade en avgörande roll).

Det är en from förhoppning, men kanske fungerar dagens ceremonier i Normandie som en påminnelse om de värden som fortfarande står på spel. För efter bolsjevism och nazism har demokratin ställts inför en ny, totalitär utmaning: religiös fascism med terror och folkmord på programmet.

Just nu är det bara USA som tar detta hot på allvar. Från erixon.com:

På samma sätt som Europa var skådeplatsen för det kalla kriget är Mellanöstern nu skådeplatsen för kriget mot terrorismen, sa Bush i natt. Europa kommer inte att lyssna. Vi kommer att hata Amerika allt mer.[...]
Men var så säker. När (mer än om) ett större terrordåd än 11 september sker i EU, kommer de högfärdiga européerna åter att springa till USA och kräva hjälp. Om jag i ett sådant ögonblick vore i amerikanarnas ställe hade jag sagt: dra åt helvete.

Och som Per T Ohlsson konstaterar:

Sverige har, som vanligt, intagit högsta beredskap med hela sin arsenal av förmaningar och goda råd.

Inga kommentarer: