2016-08-02

Trumps troligaste väg till segern

Det är lätt att stirra sig blind på de nationella mätningarna, men för att vinna ett presidentval måste du samla ihop minst 270 elektorsröster genom att vinna i tillräckligt många delstater. Så här tror jag Trumps troligaste seger ser ut.

Donald Trump och alla republikanska presidentkandidater har en smalare väg till 270. I samtliga sex presidentval mellan 1992 och 2012 har den demokratiske kandidaten vunnit samma 18 delstater plus Washington D.C. Det ger 242 elektorsröster. Ett bra utgångsläge.

Republikanerna har bara vunnit samma 13 delstater vilka ger endast 102 elektorsröster. Så här ser den kartan ut. Click the map to create your own at 270toWin.com

Detta är dock lite missvisande, eftersom det finns ytterligare ett antal stater som mest stor sannolikhet kommer hamna i den republikanska kolumnen, även om de inte hamnat där varje gång sedan 1992. Montana, Arizona, Arkansas, Louisiana, Georgia, Tennessee, Kentucky och West Virginia. Sannolikt även Missouri, även om den inte är lika säker.

Då har Trump 180 elektorsröster att börja med istället. Så här ser den kartan ut.


Click the map to create your own at 270toWin.com

De stater som då sannolikt avgör är från väster till öster: Nevada, Colorado, New Mexico, Iowa, Indiana, Ohio, Florida, North Carolina, Virginia och New Hampshire.

Nevada, Colorado och New Mexico kan vi med hyfsad stor säkerhet ge till Clinton. Då har hon 262 elektorsröster.

Indiana kan vi ge till Trump. Obama vann där 2008, men förlorade 2012 och Trump har dessutom deras guvernör som vicepresidentkandidat. Då har Trump 191.

Trump behöver med andra ord vinna Florida, North Carolina, Virginia och Ohio och någon av Iowa eller New Hampshire för att nå upp till minst 270 elektorsröster. Skulle gissa att Iowa är den troligaste av de två. Då landar Trump på 272.


Click the map to create your own at 270toWin.com

En bubblare det pratas mycket om är Pennsylvania med 20 saftiga elektorsröster. Om Trump kan sätta den i spel öppnar sig helt andra möjligheter för honom. Han kan då förlora Ohio och ändå vinna. Eller Iowa och North Carolina - eller Iowa och Virginia - och ändå vinna.

Jag är emellertid skeptisk. Clinton leder med 5% och Pennsylvania har röstat stadigt demokratiskt under lång tid.

Trumps troligaste väg till segern är kartan ovan med 272 mot 266 elektorsröster. Han är dock en väldigt annorlunda kandidat, vilket kan innebära ett annorlunda resultat än vi brukar se.

-------------------------
MATHIAS SUNDIN


8 kommentarer:

chall sa...

intressant genomgång. Jag är för första gången sen jag flyttade till Memphis inte säker på om Mississippi kommer vinna republikanskt iår. Det blir med alla sannolikhet mer jämnt än någonsin. Vad grundar jag detta på? Att jag senaste månaden träffat och pratat med personer som alltid kallat sig republikanska, som röstat på Bush och Reagan men som nu känner att det inte går. 50% av dom har tom sagt att dom ska rösta på Clinton (kvinnorna). De riktigt religiösa männen har sagt att dom inte tänker rösta i presidentvalen eftersom dom inte kan rösta på fru Clinton men Trump, han är ju inget alternativ. Och sen har alla aa demokrater jag träffat (dom är trots allt fler än aa republikanerna jag stött på här) sagt att dom mobiliserar och ska gå och rösta Clinton. Sanders hade inte mycket stöd av den demografin här nere.

Jag tror med andra ord att Mississippi och i viss mån Tennessee kommer bestämmas i mycket högre utsträckning än vanligt av hur många som går och röstar.

Det jag vet helt hundra procentigt är att kongressvalen här nere kommer bli TOKrepublikanskt. Det är "law&order" och "ta tillbaka Washington" för hela slanten. (Jag är mest fascinerad över att man kan "ta tillbaka" washingtonkongressen som R med tanke på hur det sett ut senaste mandatperioden men man ska aldrig underskatta söderns fäbless för överdrifter och antinorr...

Mathias Sundin sa...

Ja, det ska bli spännande att se om några delstater rör på sig. Finns ju vissa tecken på det, men kan ju vara enstaka mätningar som slår fel.

Bertil Nilsson sa...

Är det inte läge för dig, Mathias, att här utveckla din syn på Trump, hans politik och effekterna av en eventuell Trumpseger? Det var väl så du jobbade förra gången det begav sig? Är något annorlunda nu? Vill du inte tala ur skägget om den totala katastrofen Trump? Finns det ömma tår att trampa på?

Mathias Sundin sa...

Jag har i huvudsak försökt ägna mig åt analyser, men detta år har varit ett undantag då jag inte kan undgå att gång på gång påtala hur jag avskyr tanken på Trump som president. Detta har jah gjort i radio, tv, föredrag och här på bloggen ett otal gånger senaste året. Så jag fattar faktiskt inte vad du menar.

yanmaneee sa...

longchamp bags
jordan shoes
yeezys
off white shoes
canada goose outlet
longchamp
adidas yeezy
kenzo clothing
yeezy sneakers
100% real jordans for cheap

Anonym sa...

Baccarat (Spanish for “Baccarat”, Baccarat for “Spanish for “Baccarat”
Baccarat is 바카라 사이트 one of the most popular variants of poker, but as it septcasino turns out, the most popular variant is 제왕 카지노 to bet on the dealer.

laelrabren sa...

Titanium Network Surf Free & Easy! | TiG.T.
How to Download The Trains Surf Free App? Download the titanium dioxide sunscreen APKs for Android to enjoy the most popular & snow peak titanium most downloaded surfing apps. 2016 ford fusion energi titanium The head titanium ti s6 app is titanium curling iron for

Unknown sa...

consultez ce site Louis Vuitton Dolabuy la source originale Dior Dolabuy voir le site de l'éditeur Dolabuy Chrome-Hearts