2016-02-07

Omdömen: New Hampshire-debatten

Jag har just tittat på den republikanska slutdebatten inför primärvalet här i New Hampshire på tisdag. So without further ado...


DONALD TRUMP

Hade en bra kväll. Siffrorna talar för att han vinner, och de andra verkar ha dragit samma slutsats. För de undvek att kritisera honom, med Jeb Bush som enda undantag, för att istället slåss om andraplatsen. Intog ett resonligt tonfall i välfärdsfrågor ("folk ska inte dö på gatorna för att de inte får sjukvård") som klickar bra med hur New Hampshires moderata republikaner och konservativa demokrater resonerar. Men körde desto hårdare i militära frågor ("Jag kommer att återinföra jävligt mycket värre saker än waterboarding.")

MARCO RUBIO

Hade det desto tuffare. Som tvåa fick han utstå en hagelskur av angrepp, framförallt från Chris Christie. Rubio är en skicklig debattör, men ytterst få klarar sig undan så många attacker utan att något fastnar. Jag gissar att efterspinnet kommer handla om att han höll sig för mycket till talespunkter och använde upprepningar. Inte bra. Återstår att se om väljarna bryr sig, och Rubio har haft en bra uppåtkurva i delstaten.

TED CRUZ

Fick det hett om öronen redan från start, med anledning av anklagelserna om hur hans team agerade mot Ben Carson i Iowa (ryktesspridning om att Carson hoppat av). Den frågan besvärar honom rätt mycket här i delstaten. Men Cruz kom tillbaka, som den utsökta debattör han är, och fick till kvällens bästa anförande när han talade om sin äldre syster som för några år sedan dog av en överdos.

JEB BUSH

Bästa debatten hittills från en man som är en betydligt bättre på att inneha ämbeten än på att kandidera till dem. Hade en bra fajt med Trump och gav även bra och för honom rätt säkra och tunga svar på debattledarnas frågor. Har en svag, svag chans att få till en hygglig siffra i New Hampshire och därmed även något att rida vidare på.

JOHN KASICH

Började svagt, men kom efter hand in i matchen med besked. Prickar enligt min mening in tonläget hos delstatens moderata och pragmatiska republikaner med perfekt precision. Om debatten spelar någon större roll för väljarna (vilket man aldrig vet förrän man har facit) så kommer Kasich överträffa förväntningarna, för detta var väldigt bra.

BEN CARSON

Jag har skrattat en del åt Carson, och det gjorde jag även i kväll. Det går liksom inte att låta bli när han replikerar på sitt virriga yrvakna sätt. Men samtidigt har jag kommit på mig själv med att tycka mer och mer om honom. Han framstår i de här sammanhangen som så rakt igenom...reko. Klok och reko. Om än utan politisk och kommunikativ skolning. Han kommer inte att bli nominerad, och absolut inte president. Men jag hoppas han väljer att kandidera i något val han faktiskt kan vinna. Varför inte efterträda avgående Marco Rubio som senator från Florida...?

CHRIS CHRISTIE

Det här är svårbedömt. Christie kom uppenbarligen till debatten med målet att slå Rubio sönder och samman. Och det lyckades han tyvärr rätt bra med. Jag skriver tyvärr, för att det hjälper Donald Trump men utan att samtidigt hjälpa Christie. Han övertygade nog ingen att rösta på honom. Däremot kanske att inte rösta på Rubio. Chris Christie gjorde sig därmed till Donald Trumps nyttiga idiot ikväll.


-------------------------
JOHAN INGERÖ

Inga kommentarer: