2016-01-15

Vinnare och förlorare i sjätte debatten

Äntligen kom den, fighten vi har väntat på! Den mellan Donald Trump och Ted Cruz. Senatorn från Texas har undvikit att bråka med Trump ändå till för några dagar sedan och i debatten i natt gav han honom en rejäl omgång.

VINNARE

Ted Cruz var lysande mot Donald Trump när frågan om han har rätt att bli president med tanke på att han är född i Kanada kom upp. Det är, precis som samma fråga om Obama, en icke-fråga men lever vidare i en värld av konspirationer. Cruz inlägg är bland det bästa jag har hört i en debatt. Trump blir mosad. Kolla i videon nedan (även om den av någon anledning har texten bak och fram).

Cruz var bra i övrigt också och fick in ytterligare en träff på Trump när han pratade om New York values, vilket betyder liberala värderingar i stil med Hillary Clinton.

Det negativa för Cruz var ordväxlingen med Marco Rubio som effektivt visade hur Cruz bytt en hel del åsikter och innehaft en hel del sådana som inte går hem hos konservativa väljare. Det är också i sig negativt för Cruz att den här birtherfrågan inte försvinner, och det tror jag inte den gör trots hans briljanta retorik.Donald Trump brukar jag sätta i förlorarkategorin i debatterna, vilket kan tyckas udda med tanke på hur bra det går för honom i opinionen. Faktum är dock att han oftast tappar stöd efter debatterna och återtar det när minnet av den börjar falna.
Nu sätter jag honom istället i vinnarkategorin. Han fick sig en rejäl omgång av Cruz och det är negativt för honom att detta med New York values börjar leta sig in i debatten, men hans svar på det var perfekt. Han pratade om hur New York reste sig efter 9/11 och vilka värderingar det kräver.

Han hade också ett bra svar på frågan vad han skulle göra med sitt företag om han blir president. Jag är väldigt stolt över mitt företag svarade han, men blir jag president så är det peanuts. Då kommer jag bara fokusera på USA. Det kändes äkta och jag tror att han vann en del sympati på hur mycket han känner för USA. Alla vet hur mycket han ÄLSKAR sitt företag.

I övrigt var han på hugget och fick fram sitt budskap. En rätt stark insats.

Chris Christie arbetar sig sakta med säkert mot toppen. Han går hyfsat i New Hampshire och ökar i Iowa, men inte så mycket att de andra känner att de måste ge sig på honom med full kraft. Samma sak i debatten. Han försöker ofta vara den vuxne i rummet, passar alltid på att hoppa in när senatorerna debatterar och peka på att han verkligen gör saker, inte bara tjafsar och att han tidigare var åklagare passar bra nu när debatten handlar så mycket om terrorism.

Stabil debattinsats som fortsatt ger honom chansen att komma överraskande bra i Iowa och därmed få chansen att vinna New Hampshire.

Marco Rubio är en debattör med mycket hög lägstanivå. Han var inledningsvis inte lysande, men stabil. Efterhand blev han bättre och debatten med Cruz vann han.

Det är en lite annorlunda Rubio vi ser nu. Fler attacker på Obama/Clinton, inte lika mycket optimism vilket visserligen är synd, men kanske är det var som behövs för att vinna den republikanska nomineringen. Han klarar emellertid även den tuffare stilen väl och hans insats i natt gör att detta race i fortsätter handla om Rubio, Cruz och Trump, med Christie som en dark horse.

FÖRLORARE

John Kasich var inte dålig, men inte bra heller. Han var inte arg och vild som i några av de tidigare debatterna, utan hyfsat stabil. Det räcker dock inte för att han ska få fart i opinionen och vinna någon delstat.

Jeb Bush presterade återigen en bättre debatt än hans tidigare insatser, vilket inte är så svårt i och för sig. Han fortsatte att debattera med Trump och han fortsatte att förlora debatter med Trump. Inget tyder på att denna insats kommer stärka honom i opinionen, även om han inte var dålig.

Ben Carson svamlar på. Han är trevlig, lite lustig och lite konstig. Ja, det sammanfattar väl det hela.

----------
MATHIAS SUNDIN, grundare till amerikanskpolitik.se som ogillar när begreppet triangulering används felaktigt och fascineras av Lyndon B. Johnson.

1 kommentar:

Victor sa...

Att det är bak och fram beror på att den som laddat upp videon vill undvika att fox tar ned den. Att göra så gör det svårare att automatiskt ta bort den.