2016-01-12

Dream team på amerikanskpolitik.se

Den här bloggen startades 2004, nästan av en slump. Jag började följa presidentvalet mellan George W. Bush och John Kerry och fick för mig att åka över till valrörelsen. När jag gick runt mellan valvakorna i Washington så var jag för alltid fast.

Amerikansk politik har sedan dess varit min största hobby och jag har besökt alla presidentvalrörelser och valrörelser till kongressen sedan dess. Nio resor har det blivit. Alla har varit roliga, men primärvalet 2008 i New Hampshire sticker ut. Det var ett vidöppet val så båda partierna hade gott om kandidater - och vilka kandidater sen! Barack Obama, Hillary Clinton, John McCain, Rudy Giuliani, Mitt Romney, Mike Huckabee med flera.

Obama efter ett fantastiskt tal i New Hampshire 2008, då han fortfarande var senator.
Under några år uppdaterade jag bloggen flitigt. Dagligen under valrörelserna. På senare år har jag haft svårt att hinna med det. Trots att jag numera bara uppdaterar någon gång i månaden så hänger många läsare kvar.

För att sätta lite mer fart på verksamheten har jag lockat till mig ett dream team av skribenter. Den överlägset bästa samlingen USA-experter i Sverige.

Låt mig presentera dem:

Johan Ingerö - en av Sveriges kunnigaste om amerikansk politik och en begåvad skribent. Har synts flitigt i media som USA-expert, men under några år jobbade han som presschef åt Göran Hägglund och kunde inte synas i den rollen. Numera jobbar han på Timbro och han är äntligen tillbaka i expertrollen, bland annat har han skrivit rapporten Vem ska va president?
@JohanIngero på Twitter.

Elizabeth Walentin - invandrad amerikan som jobbat som praktikant i Vita huset, i Howard Deans kampanj i South Carolina och för Barack Obamas kampanjer 2008 och 2012. Syns mycket flitigt i svensk media som USA-expert. Jobbade som ansvarig för omvärldsanalys för S i senaste valet, numera PR-konsult.
@StockholmYankee på Twitter.

Carl Melin - förflutet som ansvarig för opinionsundersökningar på Gallup, United Minds och Socialdemokraterna. Numera på Systembolaget. Syns också ofta i svenska media om amerikansk politik, bland annat var han ena ankaret i Aftonbladets tolvtimmars maratonsändning vid förra presidentvalet. I grunden statsvetare med nördigt intresse för amerikansk politik i allmänhet och valkampanjer och kongressen i synnerhet.
@CarlMelin på Twitter.

Erik Lakomaa - en riktigt USA-nörd som kan rabbla statistik i de mest obskyra valdistrikt och en mängd citat och anekdoter ur den amerikanska politiska historien. Ekonomie doktor, forskare och politisk konsult. Fick 2005 Rising Star Award från tidningen Campaigns & Elections.
@ErikLakomaa på Twitter.

Linnea Sandström Lange - är kommunikatör och har tidigare arbetat med kvinnors reproduktiva rättigheter för en politisk intresseorganisation i USA. Hon har studerat politik på University of Glasgow och policy på London School of Economics.
@Linksan på Twitter.

Alex Lange - invandrad amerikan som jobbat som politisk researcher i ett antal olika kampanjer i USA, bland annat för Barack Obama och Rahm Emanuel, Chicagos borgmästare. Han har studerat politik på University of Glasgow och University of Chicago.
@walexanderlange på Twitter.

I natt håller president Obama sitt sista State of the Union-tal. Om ett år svär vi in en ny president. Ni följer dramat bäst på amerikanskpolitik.se!

----------
MATHIAS SUNDIN, grundare till amerikanskpolitik.se som ogillar när begreppet triangulering används felaktigt och fascineras av Lyndon B. Johnson.

2 kommentarer:

Nordh sa...

Det där med 'dream team' var verkligen ingen överdrift. Nu ser jag än mer fram emot att följa bloggen inför presidentvalet.

Mathias Sundin sa...

Roligt att höra!