2016-01-23

New York, New York...

Det finns en viss Pojken som ropade varg-faktor här, men i alla fall:

Michael Bloomberg, tidigare borgmästare i New York, sägs nu på allvar överväga att ge sig in i presidentvalrörelsen. Det är inte första gången, men givet situationen i de båda stora partierna är det möjligt att han är mer sugen nu.

Det skulle i så fall inte handla om att söka någon av de etablerade partiernas nominering, utan om att ställa upp som oberoende. Affärsmagnaten Bloomberg var demokrat fram till någon gång runt millenieskiftet, men valde att bli republikan när han gav sig in i kampen om New Yorks borgmästarpost. Till viss del berodde nog detta på att han ville få stöd från stadens avgående borgmästare Rudy Giuliani, som efter sina insatser i efterdyningarna av 9/11 hade uppnått massiv popularitet. 2007 lämnad Bloomberg emellertid Republikanerna, och identifierar sig sedan dess som oberoende.

Några ekonomiska problem skulle en Bloomberg-kampanj inte stöta på i första taget. Han beräknas vara värd över trettio miljarder dollar, och får därmed Donald Trump att framstå som något av ett socialfall.

Politiskt anser jag att Bloomberg är långt mer demokratisk än republikansk. Han är socialliberal i de flesta frågor, men säger sig vara en "fiscal conservative" eftersom han balanserade New Yorks budget. Jag ser dock inte vad som är specifikt höger med det, eftersom det kan göras med såväl vänster- som högerpolitik. Bloomberg gjorde det främst med höjd egendomsbeskattning och i någon mån även med att effektivisera byråkratin.

Han har även gjort sig känd för en tämligen aktivistisk folkhälsopolitik, inte minst genom sitt krig mot läsk(!). Sammanfattningsvis skulle jag beskriva Bloomberg som något av en folkpartist i amerikansk tappning (Mattias må ursäkta) och om han faktiskt ger sig in i valrörelsen så är det nog ett större problem för Demokraterna än för Republikanerna.

En annan kul detalj är att presidentvalet i så fall skulle stå mellan tre New York-bor, om vi tänker oss att Trump vinner Republikanernas nominering och Hillary Clinton Demokraternas. En inte ointressant omständighet i ett läge där väljarna är rasande på Wall Street...

----------
JOHAN INGERÖ

Inga kommentarer: