2016-01-26

Vad Bernie Sanders behöver för att slå Hillary Clinton i Iowa

Såhär en vecka innan Iowa visar opinionsundersökningarna att det är i stort sett lika mellan Bernie Sanders och Hillary Clinton. Det är omöjligt att förutspå vem som kommer att vinna, men det går att analysera olika faktorer som mycket möjligt kan avgöra vilken kandidat som kommer att komma ur detta caucus segrande. Kandidaterna har byggt sitt stöd på så olika faktioner att det är högst intressant att analysera vem utav dem som har störst chans att engagera sina väljare. 

Just nu har sidan FiveThirtyEight en modell som tyder på att Clinton har störst chans att vinna, men det betyder inte alls att Sanders inte kan ro hem flest ombud. Han har dock en del utmaningar att övervinna först.

Då Iowa caucuses är en sådan speciell process är det väldigt svårt att förutspå just hur det kommer att gå för vardera kandidat på den demokratiska sidan. Det finns flera faktorer som hjälper Sanders i den här speciella processen, men även flera faktorer som gör det svårare för honom att vinna.

Iowa caucuses är i korta drag en rad med partistämmor som tar plats på olika nivåer i delstaten Iowa där partimedlemmarna i det demokratiska partiet möts i person och diskuterar vem som ska vinna. Detta görs genom att fysiskt förflytta sig från olika delar av ett rum och kräver diskussion, övertalning och väldigt mycket tidsflexibilitet. 

Hela processen är oerhört komplicerad och kräver ett helt blogginlägg bara för att förklara den. Ett sådant finns här. Vi ska även notera att republikanerna använder sig av en annan process som inte är fullt så komplicerad.

Den allra största faktorn som talar för Sanders är att hans supporters är så entusiastiska. I en process där väljarna måste aktivt delta under flera timmar är detta en viktig fördel. Få väljare som inte är entusiastiska kommer att resa ut i februarikylan och spendera en hel kväll åt att delta i ett möte som innefattar diskussioner och övertalning som tar flera timmar.

De väljarna som inte är så intresserade kommer helt enkelt att stanna hemma och istället prioritera sådant som är viktigare så som familj, sömn eller andra engagemang. På grund av entusiasmen räknar Sanders på att hans väljare kommer att aktivt delta i större utsträckning än Clintons.

Den andra faktorn som också hjälper oerhört mycket för Sanders i detta är att hans väljare är väldigt unga. De är ofta liberala collegestudenter under 30-års ålder som har mycket mer flexibel tid än personer som arbetar, tar hand om barn eller har mer ansvar och åtaganden som kräver tid.

YouGov (klicka för att förstora)

Intressant nog är det här också samtidigt särskilt problematiskt för Sanders då collegestudenterna finns i väldigt små geografiska områden. Risken är då att Sanders vinner ett högt antal ombud i dessa delområden, men att han inte vinner tillräckligt många ombud Iowa runt för att vinna delstaten. Trots att det är mer eller mindre proportionerligt har varje delområde endast ett begränsat antal ombud och Sanders kan i teorin vinna färre ombud trots att fler väljare som stödjer honom deltar i Iowa caucuses. Det totala numret av väljare avslöjas aldrig, endast det totala antalet ombud per delområde, så vi kommer heller aldrig att få veta om det blir så.

Då Obama vann 2008 hölls Iowa caucuses mycket tidigare, den 3:e januari, då många studenter fortfarande inte hade börjat för terminen och befann sig hemma runt om i delstaten och inte koncentrerade i collegestäder. Det är värt att nämna att det finns ännu en risk med att förlita sig på unga väljare: De röstar helt enkelt inte i samma utsträckning som äldre.

Sedan har vi frågan om hur pass valbar Sanders är i det allmänna valet i höst. Oavsett om man håller med henne eller inte har Clinton länge positionerat sig själv som den som har störst chans att slå republikanerna i ett allmänt val. Sanders har självklart argumenterat för sin sak på ett kraftfullt sätt. Det återstår att se om väljarna är övertygade eller inte. Sanders får hoppas att de är det då över hälften av demokratiska primärvalsväljare anser att chansen att vinna det allmänna valet är viktig då de väljer sin kandidat.
YouGov (klicka för att förstora)
Situationen i Iowa är helt omöjlig att förutse just nu. Sanders kan mycket väl vinna detta, trots att FiveThirtyEight, som är väldigt respekterade då det kommer till dessa frågor, tror att han inte kommer att göra det. Om han gör det beror det på att han har kunnat rida på vågen av entusiasm över och förbi utmaningarna med hans geografiskt koncentrerade väljare.


Det kommer utan tvekan att bli ett riktigt spännande val i Iowa!

---------------------
LINNEA SANDSTRÖM LANGE & ALEX LANGE, bloggare på Strategi & Stubbar. Flyttade nyligen till Stockholm från Chicago där de båda arbetade inom politik. 

2 kommentarer:

Khab sa...

Mycket intressant! Väldigt trevligt att hitta inlägg på den här bloggen oftare än vad Mattias orkat.

En fråga: hur mycket anser ni att Iowa egentligen betyder? Sanders är en kandidat långt ut till vänster, och även om han vinner Iowa (och NH) så borde han ha väldigt svårt i resten av landet? Jag tänker på hur det gick för Howard Dean, t.ex. Å andra sidan är ju Clinton en otroligt polariserande figur, så det kanske ritar om kartan på sitt sätt?

Linnéa Sandström Lange sa...

Tack!

Iowa kan ha stor betydelse i och med att kandidaterna kan få momentum eller anses som inte riktigt gångbara. Men det har inte direkt någon förutspående effekt. Jag tror det som kan ge mest resultat är om något oväntat händer, t ex att Sanders vinner med stora marginaler eller att Marco Rubio gör mycket bättre ifrån sig än väntat.

Sanders kommer att ha problem att vinna resten av delstaterna. Han gör inte så bra ifrån sig med minoriteter och äldre, som brukar rösta mer än yngre. Håll extra koll på måndag hur bra han gör ifrån sig i Iowa i och med att Iowa är en delstat där demografin talar för honom istället för emot honom. Hur nära han är att vinna, eller hur mycket han vinner med, är litet av en indikator för senare stater.

Clinton är till en viss del polariserande, men det kan man också argumentera att Sanders är. Det finns ingen tvekan om saken att hon har ett visst problem då det kommer till hur pass väl folk gillar henne. Däremot så väger hennes erfarenhet och historia ganska tungt här, och om kampanjen lyckas måla det på ett bra sätt kan det hjälpa henne på vägen till nomineringen.