2015-11-10

Läget i racet november 2015

Om ett år vet vi vad USA:s nästa president heter. Ett år går snabbt, men oerhört mycket kan hända. Vid den här tidpunkten 2004 ledde Howard Dean och 2008 Hillary Clinton hos demokraterna. 2008 ledde Rudy Giuliani och 2012 Herman Cain hos republikanerna.

Dags att uppdatera om läget i racet.

REPUBLIKANERNA

I natt drabbar republikanerna samman igen i en debatt. Bara åtta stycken på scenen i huvuddebatten, då gränsen har satts vid 2,5 procents stöd i de senaste mätningarna, så Chris Christie och Mike Huckabee blev petade till barnbordet.

Vi har nu egentligen tre kategorier kandidater hos republikanerna.


Kategori 1: Donald Trump och Ben Carson som ligger strax under 25 procent i de nationella mätningarna (om Trump läser detta kommer han twittra ut att han minsann leder med 0,4%) med cirka 15 procentenheters marginal ner till nästa två.

Kategori 2: Ted Cruz och Marco Rubio ligger runt 10 procent, men Rubio någon procentenhet eller två före Cruz.

Kategori 3: Resten. Jeb Bush ligger, siffermässigt, bäst till i den gruppen men de har allihopa så låga siffror att det inte spelar någon större roll.

Trots Trump och Carsons klara ledning spekulerar många i slutstriden kan stå mellan Rubio och Cruz. Inte alls omöjligt, men jag skulle inte alls utesluta att någon i kategori 3 blandar sig i den fighten, eller tar Cruz plats. Cruz har hittills bedrivit en mycket disciplinerad och bra kampanj, men har inte blivit riktigt granskad ännu (som Carsons utsätts för nu och har problem med) och Cruz mycket hårdnackade stil tror jag får svårt att övertyga väljarna om att han kan slå Clinton med.

Rubio har klart momentum efter förra debattens framgång och Bushs motgång. Flera senatorer har endorsat honom, han har fått ännu en miljardär på sin sida och mycket positiv media. Granskningen och gamla kontokortsaffärer från senatensvalet 2010 är aktuella igen, men eftersom han redan gått igenom detta så har hans kampanj varit beredd och hanterar det rätt bra.

Jeb Bush jobbar hårt på att återstarta sin kampanj och jag tycker han lyckats ganska bra med det. Förväntningarna på honom i nattens debatt är oerhört låga. Kan han stå upp i två timmar så överträffar han dem. På Rubio är de istället mycket höga. Sådant spelar roll. Imorgon kanske vi pratar om början på Bushs comeback?

DEMOKRATERNA

Deras race var lite spännande när Hillary Clinton hade trubbel och Bernie Sanders ångade på. Sedan förra debatten är ordningen återställd, så att säga, och Clinton seglar ifrån i mätningarna. Hon gjorde inte heller något misstag i Benghazi-utfrågningen i kongressen och man har konstaterat att inga mejl på hennes privata server inte var hemliga. Dessutom valde Joe Biden att inte kandidera.


Med andra ord är racet rätt tråkigt igen. Clinton ser ohotad ut och ingen annan kandidat verkar ha något som helst momentum. Ska detta bli spännande kräver det nog att Martin O'Malley tar fart, men på det finns det inte ett enda tecken.

1 kommentar:

Christian sa...

Nu kommer jag våga mig på en djärv gissning.
Clinton kommer vinna demokraternas nominering. Välkänt namn, kan ta många kvinnliga röster även de som ligger högerut. Men andra ord svår motståndare.

Just nu granskas de republikaner som ligger bra till.
Medans de som är i botten lämnas i ro.

För att slå Clinton krävs en motståndare som har erfarenhet av att jobba med både demokrater och republikaner. En person som kan attrahera oberoende och även demokratiska väljare.

Den personen kommer göra en bra debatt vid barnbordet ikväll och sedan en bra debatt i December för att sedan få ett lyft till Iowa och New Hampshire.

Republikanernas kandidat 2016: Chris Christie.