2014-11-24

Kan någon slå Hillary Clinton?

Jag får rätt ofta frågan om någon kan slå Hillary Clinton i nästa presidentval. Eller ännu oftare; påståendet att ingen kommer kunna slå Hillary Clinton. 

Hur är det, heter USA:s nästa president Hillary Clinton?


Det går att ge två till synes motsägelsefulla svar på den frågan.

Svar 1) Ingen kandidat har större chans att vinna än Hillary Clinton.
Svar 2) USA:s nästa president heter troligen inte Hillary Clinton.

Innan jag förklarar svaren är det värt att notera att det långt kvar till presidentvalet. Visserligen har det redan börjat, men mycket - väldigt mycket - kommer att hända fram till november 2016 och inget går att slå fast med någon större säkerhet alls.

Det första svaret, att ingen kandidat har större chans än Clinton stämmer. Hon leder överlägset i det demokratiska primärvalet. Hon ledde stort inför presidentvalet 2008 också, men blev som bekant omsprungen av Barack Obama. Den ledningen var emellertid inte så stor som hennes är nu. Hennes seger är inte alls självskriven - Elizabeth Warren kan bli en svår motståndare, exempelvis - men det kommer bli mycket, mycket svårt för någon annan att ta den demokratiska nomineringen från Hillary Clinton.

Ingen kandidat på republikanska sidan är i närheten av en sådan favoritposition och det i sig gör Hillary Clinton till den troligaste vinnaren av presidentvalet 2016.

Men någon republikansk kandidat ska hon ju möte. Därav det andra svaret, att USA:s nästa president troligen inte heter Hillary Clinton.

Republikanerna ser ut att få ett mycket starkt startfält, mycket starkare än 2012. Marco Rubio, Bobby Jindal, Jeb Bush, Chris Christie, Rand Paul, Paul Ryan, Mike Huckabee, Scott Walker, Rick Perry, John Kasich - och så vidare. Listan av seriösa, tunga kandidater kan göras ännu längre.

Dessutom har republikanerna lärt sig att sortera bort de rikta stolpskotten och kom mycket väl förberedda, med bra kandidater, till mellanårsvalet i år. Så kommer det förmodligen se ut i primärvalet också. Det är inte troligt att outsiders som Herman Cain kommer göra något större avtryck denna gång.

President Obama var ett sänke i mellanårsvalet och brottas med låga förtroendesiffror. Står sig detta blir det svårt för demokraterna att vinna en tredje mandatperiod. Det är alltid svårt att fortsätta med en president från samma parti efter åtta år i Vita huset, ännu svårare om presidenten är impopulär. Vi behöver inte gå längre tillbaka än 2008 för att se detta fenomen.

Därför är i dagsläget en republikan favorit att bli president.

Det är lätt att, från svensk horisont, förledas av att Hillary Clinton är så känd och verkar vara så omtyckt. Man ska inte glömma bort att hon har ett starkt negativt varumärke hos många amerikanska väljare, även om hennes tid som utrikesminister har förbättrat det.

Men, återigen, det är långt kvar. President Obamas förtroende kan stiga, republikanerna kan dras in i ett skadligt primärval med långa knivar medan Hillary Clinton i det närmaste oskadd - eller stärkt - tar sig genom demokraternas dito.
Väljarna kan ändra uppfattning om hur det går för USA och se allt mer positivt på framtiden, och tycka att en demokrat till i Vita huset är så dumt, inte minst om republikanerna gör bort sig nu när de kontrollerar hela kongressen.

Det är långt kvar och väldigt svårt att sia om hur det går, men med läget vi har just nu skulle jag säga att en republikan är favorit att bli USA:s nästa president.

Inga kommentarer: