2014-10-27

Presidentbibliotek: Herbert Hoover

Vad tänker ni på när ni hör namnet Herbert Hoover? Kanske Hooverdammen eller Hooverinstitutet? Eller troligast på en misslyckad president under stora depressionen. Men Herbert Hoover var mer än så, lärde jag mig på Herbert Hoovers presidentbibliotek och museum i West Branch, Iowa.
Det ligger mycket vackert i en park, omgivet av böljande fält så långt ögat kan nå. Museet är inte så stort, men informativt. Bra texter, bilder och föremål beskriver Hoovers långa liv. För långt, och mycket aktivt, var det. Han föddes 1874 och dog nittio år senare, 1964, aktiv in i det sista med arbetsdagar på åtta till tolv timmar.

Han började som gruvingenjör, flyttade till Australien och hamnade i guldgruvebranschen. Det visade sig vara en riktig... guldgruva och vid första världskrigets utbrott hade en uppskattad förmögenhet på fyra miljoner dollar.Kriget gjorde att folk svalt i Europa och Hoover lämnade affärerna och gav sig på filantropi. Han blev ordförande för Commission for Relief in Belgium och åkte fyrtio gånger över Nordsjön för att förhandla med berörda parter för att de skulle släppa igenom hjälpsändningar. Så många som över 10 miljoner människor fick varje dag mat tack vare Hoovers arbete.


Efter kriget blev han näringsminister i president Hardings administration, där han bland annat tvingade fram standardisering av varor för att effektivisera tillverkning.
1928 valdes han till president i den dittills största segern någonsin. Förväntningarna på honom var enorma och reformtempot inledningsvis var högt. Så kom börskraschen och den stora depressionen. Franklin D. Roosevelt slog honom fyra år senare och en bitter Hoover lämnade Vita huset.


I några månader surade han, sedan satte han igång att arbeta igen. Han skrev böcker, höll tal och återupptog filantropin. 1947 återvände han till det offentliga då president Truman utsåg honom till ordförande i en kommission som omorganiserade statsapparaten.

När han dog, 1964, var en del av det skamfilade ryktet återupprättat. 75,000 människor samlades vid begravningen i West Branch, Iowa, där han idag ligger bredvid sin fru Lou.Inga kommentarer: