2014-01-26

Mitt

Under sex år, från 2006 till 2012, följde dokumentärfilmaren Greg Whiteley med Mitt Romney i hans liv och presidentkampanjer. Resultatet är en 92 minuter lång dokumentär och en inblick i livet bakom rampljuset i en presidentkampanj.


Vi får se hur familjen gör en lista med plus och minus kring att han ska ställa upp i presidentvalet, förberedelser inför debatter, frustrationen hos familjen om hur deras pappa framställs i media, sorgen vid misslyckanden och samtidiga glädjen att det är över och de kan fortsätta leva sina liv.

En och en halv timme känns alldeles för kort. Det är så mycket mer jag vill se. Fokus ligger på kandidaten och hans familj, vilket är väldigt intressant, men jag skulle vilja se mer om medarbetarna och alla människor runt om kring. Fått följa diskussioner vid strategiska beslut, vid framgångar och motgångar. En dokumentärserie borde det definitivt ha funnits material till.


Förutom det så har det en väldigt fin inblick i familjen Romney. Jag har läst i mediekommentarerna kring filmen att en annan bild av Mitt Romney träder fram. Inte den stela, karriärhungriga mannen och kallhamrade kapitalisten. Utan en familjefar som känner att det är hans liv gett honom kunskap och erfarenhet att hjälpa sitt land och det därför är hans uppgift att försöka göra det. En man som oerhört mycket ser upp till sin egen far och uppenbarligen är en förebild för sina egna fem söner. En make som har en kärleksfull och nära relation till sin fru, Ann. 

För mig var den bilden inte ny eftersom jag läst boken The Real Romney, där människan Mitt blir tydlig. Men jag förstår att de som bara har den gängse mediebilden av honom blir lite förvånade.

Klart sevärd är den. Är man intresserad av amerikansk politik är "Mitt" ett måste. 

Ni kan se den på Netflix.

Inga kommentarer: