2013-06-03

Intressant läge i New Jersey

Senator Frank Lautenberg (D) har gått bort, 89 år gammal. Därmed finns det inte längre någon veteran från andra världskriget i senaten. Lautenbergs död gör att valåret i New Jersey blir intressantare. Nu ska nämligen republikanske guvernören Chris Christie utse en efterträdare.

Frank Lautenberg.
 Det är oftast upp till guvernören att utse en tillfällig ersättare för en senator som av någon anledning slutar mitt i sin mandatperiod. När det, som i New Jerseys fall, är olika politisk färg på guvernören och senatorn så kan ett dödsfall eller avgång ändra maktbalansen i senaten. Riktigt så dramatiskt blir det inte nu, men alla röster kommer att behövas för att få igenom immigrationsreformen och där hade troligen Lautenberg varit en säker röst.

Christie kommer att utse en efterträdare och sedan kommer sannolikt ett extraval hållas i samband med det ordinarie valet till guvernör i november. Då Christie själv är uppe för omval. Den som vinner extravalet kommer sedan behöva försvara platsen bara ett år senare i senatsvalet 2014.

Booker och Christie.
Det spekulerades tidigare i att Christie skulle ställa upp i senatsvalet nästa år men han valde att försöka bli omvald som guvernör. Hans främste möjlige motståndare i guvernörsvalet, Newarks borgmästare Cory Booker, valde istället att satsa just på senatsvalet nästa år. Booker är nu istället favorit till att ta hem segern redan i år.

Rent teoretiskt skulle Christie kunna utnämna en demokrat, som Booker, till senaten, men då skulle han hamna i hetluften hos republikaner runt om i landet och sannolikt sänka en eventuell presidentkampanj.

Bland de troliga möjliga personer som Christie kan välja finns 2006 års senatskandidat Tom Kean Jr, viceguvernören Kim Guadagno eller Joe Kyrillos, 2012 års senatskandidat för republikanerna.