2013-05-15

Obamas second-term curse?

Barack Obama svär eden för sin andra mandatperiod.
I en presidents andra period finns det en tendens att kriser och skandaler inträffar som omkullkastar agendan och gör det svårare för president att få något vettigt gjort. Bill Clinton hade Lewinsky-skandalen, George W Bush orkanen Katrina och finanskrisen, Ronald Reagan Iran-Contrasaffären. The second-term curse, kallas det. Är det vad Barack Obama upplever nu?

Problemen har hopat sig för Barack Obama den senaste tiden. 

Från hans första period lever fortfarande Bengaziattacken. En terroristattack mot amerikanska ambassaden i Libyen där USA:s ambassadör och tre andra dödades. Mitt Romney försökte ivrigt göra politiken av händelsen i valrörelsen och republikanerna i representanthuset har hållit i även efter valet. 

Länge såg det ut som om det skulle stanna vid det, men så avslöjade ABC:s Jonathan Karl att Obama-administrationen ändrat inte mindre än tolv gånger i de talepunkter som blev den budskap som Vita huset förde ut efter attacken. Bland annat hade CIA:s skrivningar om terrorism tagits bort. Något Vita huset tidigare förnekat.
Clinton och Obama dagen efter attacken mot ambassaden.
Obama gjorde inte saken bättre genom att på en pressträff hävda att han redan dagen efter kallat attacken för en "act of terrorism". Något som Washington Post faktagranskare ger fyra Pinocchio. En ren lögn.

Det har samtidigt avslöjats att skatteverket, IRS, under ett par år (eller mer?) har genomfört extra hårda granskningar av konservativa organisationer, som Tea Party-rörelsen. Inget pekar på att Obama-administrationen haft något med detta att göra, men det blir ett problem som landar i Obamas knä.

Det tredje problemet är avslöjandet att justitiedepartementet har inhämtat information om telefonsamtal som ringts av nyhetsbyrån AP från deras kontor och av enskilda journalister.

Oavsett hur mycket eller lite som president Obama varit inblandad i det ovanstående, som faller ett ansvar på honom att hantera problemen. Det tar bort fokus och energi från annat. Om det utvecklar sig till riktigt långvariga, allvarliga problem vet vi inte. Blir det så kommer något eller några av händelserna tillskrivas Obamas second-term curse.