2013-01-29

Immigrationsreform på gång

Idag åker president Barack Obama till Las Vegas, för att berätta hur han vill att en immigrationsreform ska se ut. Åtta senatorer, fyra republikaner och fyra demokrater, hann före honom och visade igår upp ett gemensamt förslag hur frågan med illegala invandrare ska hanteras.

Gruppen innehåller tunga namn som John McCain (R) och Chuck Schumer (D), så det finns god chans att förslaget börjar röra på sig i senaten.

Innehållet är det väntade: säkra gränsen mot Mexico för att förhindra illegal invandring den vägen och ge de 11 miljoner illegala invandrare som redan finns i landet en möjlighet att bli medborgare.

Det är den senare delen som är den verkligt kontroversiella, att de som tagit sin in och lever illegalt i landet ska få bli medborgare. Amnesti kallar en del det.

Motståndet verkar dock inte lika hårt denna gång, som tidigare. Republikanerna fick sig en tankeställare i valet när president Obama fick över 70 procent av latinorösterna. Senator Marco Rubio, kuban-amerikan, har ställt sig bakom principerna i förslaget och överlag hörs mildare tongångar.

Det är dock i representanthuset som den verkliga utmaningen ligger. Sedan tidigare vet vi att det finns gott om hårdnackade ledamöter där.

Ett klart steg framåt är förslaget hur som helst.

Inga kommentarer: