2012-12-09

DeMints avgång skapar oreda

Jim DeMint har varit en av senatens mest hårdnackade konservativa och aktivt hjälpt andra, likasinnade politiker runt om i landet. Nu lämnar han plötsligt senaten för att leda tankesmedjan Heritage Foundation och lämnar efter sig en salig röra i delstaten han kommer från, South Carolina.

När DeMint lämnar blir det upp till South Carolinas guvernör, Nikki Haley, att utse en efterträdare. Denna person ska besätta platsen till nästa val i delstaten, vilket infaller i november 2014. Då är också den andra senatsplatsen, som innehas av Lindsey Graham, uppe för omval samt hennes egen position som guvernör. (Det ser just ut för politiska konsulter i South Carolina).


Första frågetecknet är vem Haley tänker utnämna. Hon kan utse sig själv, men har sagt att hon inte tänker göra det. Den det pratas mest om är kongressledamoten Tim Scott. Hans åsikter är i linje med DeMints och han skulle bli den enda svarta personen i senaten, och den andre svarta republikanska senatorn sedan inbördeskriget. Naturligtvis lockande för ett parti som gärna vill nå utanför gruppen vita män.

Men vi vet inte hur Haley resonerar. Hon kanske föredrar en person som bara innehar posten de två år som är kvar till valet, och sedan inte ställer upp för omval. I så fall verkar delstatens tidigare chefåklagare Henry McMaster ligga bra till.

Nikki Haley och Lindsey Graham.
Till saken hör att den andre sittande senatorn, Lindsey Graham, har gjort konservativa i delstaten missnöjda och innan DeMints avgång var det nästan givet att han skulle utmanas från höger i primärvalet. Några av dessa personer kan nu istället komma att koncentrera sig på den andra senatsplatsen. Men om Scott utses, vad säger att han blir lättare att slå än Graham?

Det som kommer avgöra saken är vad som gynnar guvernören Haley mest. Vi känner inte till alla relationer och det inre livet i South Carolina, men utifrån så skulle ju McMaster vara lockande för Haley. Då får hon ett helt öppet senatsval 2014 och många hugande spekulanter kommer lägga sin energi där, istället för att utmana henne om guvenörsjobbet. Samtidigt har det byggts ett starkt momentum kring Scott, så hon finner sig tvingad att välja honom för att inte göra folk förbannade.

Mer läsning: Stu Rothenberg, The Fix.

Inga kommentarer: