2012-11-21

Skrämmer Christie bort Booker?

New Jersey innehåller två politiska stjärnor: Guvernören och republikanen Chris Christie samt borgmästaren och demokraten Cory Booker. De har hittills samarbetat bra, men kan nästa år stå mot varandra i guvernörsvalet. Om inte Christies kraftigt ökade stöd skrämmer bort Booker.

Chris Christie väckte uppmärksamhet efter orkanen Sandy när han så tydligt sa vilket bra jobb president Obama hade gjort. Det bidrog till Obamas seger över Mitt Romney, menade en del. Christie sa att han hade lagt all politik åt sidan och endast brydde sig om att hjälpa de New Jersey-bor som drabbats. Han jobbade outtröttligt i veckor efter orkanen med att se till att hjälp och återuppbyggnadsarbetet har funkade.

Det har betalat sig i opinionsmätningarna. Hans approval rating har ökat kraftigt, upp 19%-enheter sedan innan Sandy.

Egentligen hade Christie tänkt bestämma sig om guvernörsvalet, om han ställer upp för omval eller inte, vid den här tidpunkten, men han har skjutit på det pga Sandy.

På ett liknande sätt har Newarks borgmästare Cory Booker resonerat. Mannen som en del för några år sedan trodde skulle bli USA:s första svarta president. Han har skjutit upp sitt beslut, och nu är det frågan om vad han ska göra.

Innan Sandy var det mest sannolika att han skulle utmana Christie. Det finns inte så många andra vägar framåt för honom. Han skulle kunna vänta till 2014 och hoppas att sittande senator Frank Lautenberg, som blir 90 samma år, inte ställer upp för omval. Men om Lautenberg gör det kan han, trots åldern, bli svårbesegrad.

Nu med Christies rekordhöga approval rating kommer guvenörsvalet i ett annat ljus. Naturligtvis kommer Christies siffror närma sig jorden igen, men han visade ändå ett ledarskap som nog gjorde en hel del New Jersey-bor mer benägna att rösta på honom.

Inga kommentarer: