2012-11-07

Några röriga tankar

Mina trötta hjärna operar inte på högvarv (red: vad är nyheten?) men här är några tankar kring valet.

Det skiljde bara 300 000 röster
I Florida, Virginia, Ohio och Colorado - de fyra delstater Romney var tvugna att vinna för att vinna - skiljde det bara cirka 300 000 röster till Obamas fördel. Förlusten i presidentvalet är, som alla förluster i presidentval, blytung, och i elektorröster rätt så stor, men ändå i röstantal inte enorm.

Fler elektorsröster än väntat till Obama
Om jag ska vara snäll mot mig själv tippade jag 49 av 50 delstater rätt. Det låter ju bra, eller hur? Jo, men jag bommade Florida och dess 29 elektorer.

De mest utskällda klarade sig bäst
Republikanerna i representanthuset är de - som med en hel del rätta - fått mest skäll är de som klarade sig bäst. Alla resultat är inte klara, men de behåller utan tvekan majoriten och Tea Party-folket har inte på något sätt rensats ut.

Våldtäkts-abort-killarna åkte ut
Med huvudet före kastades Todd Akin och Richard Mourdock på sophögen av väljarna, trots gynnsamt politiskt klimat i övrigt i deras delstater. Deras abort-våldtäktssnack fick hård kritik av övriga partiet, och även tydligt av väljarna.

Demokraterna förvånansvärt starka i senaten
För några månader sedan såg det ut som om republikanerna hade en god chans att ta över majoriteten, nu blev det istället en ökning med två platser för demokraterna. Lite tur, i form av herrar Akin och Mourdock, men framförallt i starkt jobbat i att försvara platser i Wisconsin, Virginia, North Dakota och Montana.

Räfst och rättarting för republikanska super-PACs
Karl Rove har varit spindeln i nätet kring organiseringen och samarbetet mellan republikanska super-PACs. De förlorade presidentvalet och hade ingen lyckad kväll i senatsvalet, endast representanthuset höll. Vad säger de som bidragit med miljontals dollar nu? Hur påverkas Roves hittills otroligt starka ställlning?

Latinos blir de kommade fyra årens mest omtalade väljargrupp
Obama vann gruppen latinos med 36 procentenheter 2008, i år klämde han till med 44 procentenheter. Bush förlorade gruppen med bara 9 procentenheter år 2004. Dessutom har deras andel av väljarkåren ökat från 8% 2004 till 9% 2008 och nu dubbelsiffrigt för första gången, 10%.

Var det Obamas GOTV som vann valet?
Att Obama vann Florida, att han var så nära i North Carolina och att han vann så lätt i Virginia förvånade de flesta. Inte uteslöt att han kunde vinna där, men han kom sig segrarna? Var det gräsrotsrörelsen och microtargeting som funkade klockrent? Blir intressant att läsa analyserna av det.

Mitt Romney gör inget mer politiskt
Han har sagt att han lägger av, och han skulle inte heller ha något mer att hämta om han ställde upp igen.

Skyller någon på Paul Ryan?
Min känsla är att Ryan kommer klara efterspelet tämligen väl. Han kommer inte hyllas som någon hjälte, men inte heller skyllas för förlusten.

Kommer Joe Biden nu börja positionera sig för 2016?
Vi pratade om det i Aftonbladet sändning igår. Jag tror han vill, han vill av hela hjärtat, men hans omgivning kommer bromsa och tillslut stoppa honom. Han kandiderar inte 2016.

Svensk media mycket bättre
Det har varit ett enorm bevakning av valet och den har varit bättre och mer balanserad än någonsin.
 

Inga kommentarer: