2012-11-06

Den ultimata guiden till valnatten

Här har ni allt ni behöver för att klara valnatten på bästa sätt (förutom kaffe och Redbull). När delstaterna röstar, läget i dessa och var ni kan följa rösträkningen.

Bäst för att hålla övergripade koll är RealClearPolitics. Politico kommer också uppdatera bra och även köra webbsändningar tillsammans med CSPAN. Håll också koll på Nate Silver. CNN kör bra sändningar på nätet och där brukar de vara snabba med vallokalsundersökningarna.

I Sverige kommer samtliga stora tidningar vara mycket aktiva på nätet. Både Aftonbladet (där jag medverkar) och Expressen kör sändningar hela kvällen och natten.

TV4 sänder också hela natten (från Los Angeles av någon anledning...) och SVT likaså, fast från Washington. Jag är med då och då i morgonsoffan från Stockholm på morgonen.

Jag uppdaterar såklart också denna blogg och finns på Twitter, @MathiasSundin, hela natten och morgonen.

Alla tider är för Sverige.

KLOCKAN 01:00

Vallokalerna stänger i Georgia, Indiana, Kentucky, South Carolina, Vermont och Virginia.
Totalt 60 elektorsröster.
44 av dessa kommer att hamna hos Mitt Romney och 3 hos Obama.

Virginia
Valresultat 2008, 2004: Obama +6,3%, Bush +8,2%.

De 13 kvarvarande rösterna ligger i Virginia. I RealClearPolitics senaste genomsnitt för delstaten leder Obama med 0,3%.

Delstaten innehåller också ett högintressant senatsval, mellan tv högprofilerade politiker. Tidigare guvernören och senatorn George Allen (R) och tidigare guvernören och ordföranden för demokraterna Tim Kaine (D). Kaine leder med 1,8%.

Indiana
Valresultat 2008, 2004: Obama +1,1%, Bush +20,6%

Obama vann Indiana, som normalt är en mycket stabil republikansk delstat. I år leder Romney klart med 9,5% och kommer att vinna.

Flera av Floridas vallokaler stänger redan klockan 01:00.

KLOCKAN 01:30

Vallokalerna stänger i North Carolina, Ohio och West Virginia.
Totalt 38 elektorsröster.
5 av dessa kommer att hamna hos Romney.

North Carolina
Valresultat 2008, 2004: Obama +0,3%, Bush +12,4%

Barack Obama vann föra fyra år sedan i denna normalt starka republikanska delstat, men gjorde det mycket knappt. Det har varit kamp där ändå in till slutet, men Romney får räknas som favorit och leder med 3%.

Ohio
Valresultat 2008, 2004: Obama +4,6%, Bush +2,1%

Valets viktigaste delstat har i kampanjen varit Ohio. Delstaten som röstat på vinnaren de tio senaste presidentvalen, mycket tyder på att det blir en elfte gång.

Obama är favorit att vinna och leder med 2,9% och mycket ära för hans kvarvarande ledning är räddningen av bilindustrin av bilbranschen, som var åttonde Ohio-bo är kopplad till.

KLOCKAN 02:00

Vallokalerna stänger i Alabama, Connecticut, Delaware, Florida, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, Missouri, New Hampshire, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee och Washington D.C.
Totalt 172 elektorsröster.
43 av dessa kommer att hamna hos Romney, 77 hos Obama.

Florida
Valresultat 2008, 2004: Obama +2,8%, Bush +5,0%

Valets viktigaste battlegroundstate tackvare sina 29 elektorsröster. Förlorar Romney Florida, så förlorar han presidentvalet. Obama får självfallet svårare att vinna utan Florida, men är inte chanslös.

Romney leder med 1,5%.

I Florida finns också ett senatsval som inte är helt avgjort. Connie Mack (R), kongressledamot, utmanar långtida senatorn Bill Nelson (D). Nelson leder med 6,2% och det ska till ett smärre mirakel om han förlorar.

En del av Floridas vallokaler stänger redan klockan 01:00, detta är då alla har stängt.

New Hampshire
Valresultat 2008, 2004: Obama +9,6%, Kerry +1,3%

Den viktiga primärvalsstaten har också börjat spela roll i presidentvalet, trots sin litenhet med bara 4 elektorsröster. New Hampshire gav Mitt Romney en klar seger i primärvalet i januari, och gav Barack Obama en snyting för fyra år sedan då de trots Obamas seger i Iowa gav Hillary Clinton en comebackseger. Romney har dessutom varit guvernör i grannen Massachusetts och har en sommarhus i delstaten. Han borde därför ha en god chans att vinna där. Trots det har Obama behållit ledningen med 2%.

Delstaten har också två osäkra val till representanthuset och ett lika osäkert val till guvernörsposten, även demokraterna får ses som favoriter i samtliga tre.

Pennsylvania
Valresultat 2008, 2004: Obama +10,3%, Kerry +2,5%

Pennsylvania dyker ofta upp i slutet av kampanjerna när republikanerna försöker nå denna stabilt demokratiska delstat. Anledningen är delstatens 20 elektorsröster.

Obamas ledning har krymp, men han leder fortfarande med 3,8% och får ses som favorit att vinna.

KLOCKAN 02:30

Vallokalerna stänger i Arkansas.
Totalt 6 elektorsröster som kommer tillfalla Mitt Romney.

KLOCKAN 03:00

Vallokalerna stänger i Arizona, Colorado, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, South Dakota, Texas, Wisconsin och Wyoming.

Totalt 153 elektorsröster.
73 av dessa kommer hamna hos Romney, 34 hos Obama.

Colorado
Valresultat 2008, 2004: Obama +9%, Bush +4,7%

Kan vara den delstat som avgör valet till Romneys fördel (om han vinner Florida, Virginia och Ohio), eller följaktligen den som sänker honom. Han har legat bra till i opinionen där ett tag, men nu tappat ledningen till Obama, som leder med 1,5%.

Michigan
Valresultat 2008, 2004: Obama +16,4%, Kerry +3,4%

En push i sista sekund från Romney, men motorstaten lär hamna hos Obama, som nu leder med 4%.

Minnesota
Valresultat 2008, 2004: Obama +10,3%, Kerry +3,5%

Även här har republikanerna satsat på slutet, men delstaten har röstat på demokratiska presidentkandidater sedan Hedenhös och lär så göra igen. Obama leder med 5,2%.

Wisconsin
Valresultat 2008, 2004: Obama +13,9%, Kerry +0,4%

Efter det, för demokraterna, misslyckade omvalet av republikanske guvernören Scott Walker, så är republikanerna starka i delstaten. När Romney valde hemmasonen Paul Ryan sattes delstaten i spel.

Det mesta tyder dock på att Obama behåller Wisconsins tio delstater i sin kolumn. Nu leder han med 4,2%.

Ett intressant senatsval pågår också här där den tidigare presidentkandidaten Tommy Thompson (R) gör politisk comeback. Han står mot demokraten Tammy Baldwin och hon leder just nu med 2,2%.

KLOCKAN 04:00

Vallokalerna stänger i Iowa, Montana, Nevada och Utah.
Totalt 21 elektorsröster.
9 av dessa kommer hamna hos Romney.

Iowa
Valresultat 2008, 2004: Obama +9,5%, Bush +0,7%

Gore år 2000, Bush år 2004 och Obama år 2008. Iowa har hoppat mellan partierna och återigen en battlegroundstate. Obama är sedan primärvalet 2008 stark i delstaten och har ledningen med 2,4% och får därför anses vara favorit, men osvuret är bäst. Romney fick stöd av delstatens största tidninge, Des Moines Register, som inte stöttat en republikan på 40 år. Tidningen är stark, så dess stöd ska inte underskattas.

Nevada
Valresultat 2008, 2004: Obama +12,5%, Bush +2,6%

Obama var oväntat stark i Nevada för fyra år sedan (kan ha berott på att jag var där och kampanjade för McCain) och för åtta år sedan vann Bush. Trots det har Nevada aldrig riktigt känts som en riktigt möjlighet för Romney. Obama leder med 2,8%.

KLOCKAN 05:00

Vallokalerna stänger i Kalifornien, Hawaii, Idaho, North Dakota, Oregon och Washington.
Totalt 85 elektorsröster.
7 av dessa hamnar hos Romney, 78 hos Obama.

KLOCKAN 07:00

Vallokalerna stänger i Alaska.
Totalt 3 elektorsröster som kommer hamna hos Sarah Pa... sorry, Mitt Romney.
 

1 kommentar:

Anonym sa...

Jisses, de svenska nätupplagorna av kvällspressen är otroliga i sin obama-support/Romney-demonisering. Sverige torde vara Demokraternas starkaste fäste i världen.