2012-10-16

Rond två!

Nattens debatt har ett annat format, town hall med publikfrågor.
Herregud vad spännande det är! Rond ett gick klart till Mitt Romney. Barack Obama gick ner för räkning i slutet av ronden, men efter att Joe "The Smile" Biden wrestlat med Paul Ryan som pausunderhållning är regerande mästaren på benen och redo för rond två.

(Det räcker med boxningsmetaforer nu, tack).

Skiftet i opinionen har i procentenheter inte varit så stort. Inför första debatten ledde Obama med 3,1%, nu leder Romney med 0,3%. En förändring med bara 3,4 procentenheter. Ändå har presidentkampanjen förändrats dramatiskt. Självfallet för att Romney nu har en verklig chans att vinna valet. Obama har fortfarande en ledning i swingstaterna, men Romney har tagit in och leder nu exempelvis i mycket viktiga Florida.

Ett annat intressant skede är likability, om väljarna gillar eller ogillar kandidaterna. Här har Romney hela tiden haft stora problem och Obama har en majoritet av väljarna gillat, trots att de kanske inte alltid tyckt att han gjort ett bra som president. Nu tyder en del mätningar på att den fördelen för presidenten inte finns kvar.

Det betyder emellertid inte att Romney är favorit. Jag skulle fortfarande sätta Obama som favorit att vinna, men en mycket svag sådan. Romney har tagit in i swingstaterna, men Obama har fortfarande ledningen.

Vad kan vi förvänta oss inför nattens debatt? En aggressivare Obama är en lågoddsare. Hans attacker kan dock begränsas av formatet, som är town hall. Alltså publik som ställer frågor. Då är det svårt att komma med de riktigt hårda slagen, särskilt under bältet. Men Obama kommer inte vara på hugget, var så säkra.

Romney får passa sig för att inte bli för defensiv. Det är lätt att bli rädd om det momentum han skaffat sig och spela försvarsspel bara. Han måste vara som i första debatten, men kan i lite större utsträckning kommunicera med väljarna. Se till att verkligen fokusera sina svar på den som ställer frågan, fortsätta krydda med personliga berättelser som han kopplar sina förslag till.

Jag är självfallet uppe och twittrar i natt från klockan 03.00-04.30, @MathiasSundin.

Sedan klockan 07.20 kan ni se mig och Karin Pettersson från Aftonbladet i SVT1:s morgonsoffa kommentera debatten.

Debatten kan ni bland annat se på CNN direkt på tv i Sverige, eller via nätet, direkt på SVT eller CSPAN.org.
 

Inga kommentarer: