2012-10-05

7,8 är valets viktigaste siffra

47 procent har varit valets mest uppmärksammade siffra, efter att Mitt Romney dissade nästan halva befolkningen. Nu har det kommit en siffra som utan tvekan kommer vara mer betydelsefull för valets utgång: 7,8 procent. Arbetslösheten i september. Under 8 procent för första gången på 44 månader.

I 44 månader har republikanerna kunnat säga: President Obama lovade att hans stimulanspaket skulle hindra arbetslösheten från att gå över 8 procent, nu har den varit över 8 procent i 10, 20, 30, 40, 44 månader. 

Nu kan istället Obama säga: Återhämtningen är inte tillräckligt stark, vi vill att det ska gå snabbare, vi jobbar för att det ska gå snabbare, men det går åt rätt håll, nu är arbetslösheten under 8 procent!

114 000 fler personer i jobb är ingen imponerande siffra, inte 7,8% arbetslöshet heller. Därför är det inte champangekork ur i Obama-lägret, men öppna en Pommac borde de definitivt göra.

Detta tar naturligtvis delvis udden av Romneys seger i debatten, och förtydligar samtidigt betydelsen av den. Ni kan säkert föreställa er hur uppgivna många republikaner hade blivit om Romney förlorat debatten och sedan hade detta kommit ovanpå allt.

Jag har skrivit många gånger att det är ekonomins form i oktober och november som avgör valet. Obama står fortfarande inte på säkert mark, fundamenten han vilar på är skakigare, men mindre så än på länge.


1 kommentar:

Unknown sa...

Jo, Romney-anhängare kan dock glädja sig åt finfina siffror från We Ask America och Rasmussen vad gäller Ohio, Virginia och Florida. Inga superpålitliga institut men ändå.