2012-10-04

1-0 till Romney


Hade detta varit en primärvalsdebatt, då väljarna är lättrörliga, hade Barack Obama rusat nedåt och Mitt Romney klivit upp i en stark ledning. Nu är det en debatt i oktober, med bara några veckor kvar till valet och de flesta väljare har en hyfsat klar bild om vem de kommer rösta på. Det är Obamas räddning efter den här debatten, för Romney gav honom en rejäl omgång.

President Obama var i denna debatt när han är som sämst som orator. Långrandig, inte helt sammanhängande, tvekande och utan energi. Han gör inte några misstag i form av felsägningar, utan är helt enkelt rätt trälig. I denna debatt hade han också, då och då, en aura av ogillande mot Romney, som om det var under hans värdighet att stå där och debattera med denna man.

Sums it up.

Mitt Romney var å andra sidan på sitt bästa debatthumör. Han hade energi, var oftast rätt tydlig och bra på att både förklara sin egen politik, bemöta Obamas angrepp och att själv angripa Obama. Romney nämnde flera gånger, framförallt i inledningen, vanligt fölk han träffat i kampanjen och inte bara i förbigående, han beskrev deras situation på ett sätt som jag tror gick genom rutan. Låt mig gissa att Obama kommer göra samma sak i betydligt större utsträckning i kommande debatter.


Romneys bästa stund kom i hans näst sista avslutning. Slutorden är sällan särskilt bra, tycker jag. De är så inövade och sönderanalyserade i kampanjerna att de inte känns äkta. Men i näst sista inlägget lyckades Romney förmedla en stark känsla av att han verkligen bryr sig om hur det går för USA, hur han oroar sig för landets utveckling, att han tänker jobba över partigränsen och därför ställer upp i valet.

Obama var bra när han plockade itu Romneys ekonomiska plan och menade att den inte går ihop och kommer öka budgetunderskottet. Tyvärr för Obama så var Romney hela kvällen effektiv i att bemöta den typen av angrepp. Obama hade också några bra oneliners (inte några zingers) som kommer att hamna i nyheterna.

Nu kommer en del medierapportering handla om Romneys comeback, hur katastrofal denna debatt var för Obama. När ni läser det, tänk då på att det kommer tre debatter till, en vicepresidentdebatt och två till mellan Obama och Romney. Tänk också på att dessa debatter sällan påverkar opinionssiffrorna i någon större utsträckning.

Det som kan flytta siffrorna lite mer än vanligt är att Romney-kampanjen sägs kommer satsa hårdare på tv-reklam nu under debattsäsongen. Obama-kampanjen plöjde ner stora summor efter konventen och det hjälpte till att lyfta deras siffror efter den positiva uppåtvind som framförallt Bill Clinton skapade. Nu är det Romney-kampanjen som har medvind efter första debatten, och deras tv-reklamsatsning kan bidra till det.Inga kommentarer: