2012-09-30

Så bör Romney göra för att vinna


Barack Obama leder i RealClearPolitics genomsnitt med 4,2%. Han har tagit ledningen i samtliga åtta battleground states, inklusive North Carolina. Det ser med andra ord mörkt ut för Mitt Romney. Här är något av det han borde göra för att vinna.

Framtidstro
Precis som för fyra år sedan - och i alla val egentligen - så längtar väljarna efter någon som kan ge dem hopp för framtiden. Romney ska naturligtvis inte försöka sig på samma budskap som Obama hade för fyra år sedan, men han bör hela tiden prata om att det kommer att bli bättre, att han kommer att se till att det blir bättre, utstråla framtidstro. Han gjorde det vid några tillfällen i somras, och jag tyckte det funkade bra då. Det går att vara kritisk mot Obama samtidigt, vilket han också behöver vara.


Vad tänker han göra?
Kombinerat med denna framtidstro behöver han berätta varför det kommer att bli bättre. Ingen av kandidaterna är särskilt tydlig med vad de tänker använda de kommande fyra till, men fokus ligger i huvudsak på att det är Romney som är otydlig. Klipp ihop några tvåminutare med Romney och Ryan som går igenom statsskuld, budgetunderskott, Obamacare, och så vidare.
Kör också ett antal större policytal, på samma tema: framtidstro och agenda för de kommande åtta åren.

Gå mot mitten
Romney behöver vara tydlig att han i sitt ledarskap kommer att regera USA från en centerhögerposition, där majoriteten av väljarna befinner sig. Han borde säga att det enda sätt att styra upp Washington och få något gjort är från mitten. Han kan prata om med vad han tänker ersätta Obamacare, att han ska kämpa för att alla får sjukförsäkring, till exempel, istället för att bara prata om att han tänker riva upp lagen.

Varför har han inte redan gjort detta?
Romney-kampanjen har hittills främst varit inriktade på att hänga den dåliga ekonomin kring halsen på Obama, och hoppas att den dränker honom. Det budskapet blir inte lika tydligt om man samtidigt är för optimistisk.

Av samma anledning har de inte velat vara för tydliga i sin egen agenda. De vill att valet ska handla om Obama, inte låta Obama-kampanjen bryta ut delar av deras förslag och göra att kampanjen handlar om dessa.

Högern inom partiet är klart misstänksamma mot Romney och han är rädd att de överger honom om han går mot mitten. Ytterligare flipfloppar skulle dessutom kunna skada honom hos mittenväljarna, som även de skulle få sina misstankar om ryggradslöshet bekräftade.

Allt detta är rimliga ståndpunkter. Eller var rimliga ståndpunkter, rättare sagt. Romney håller på att förlora. Deras strategi funkar inte. Jag ser glimtar av det ovanstående här och där, men de måste vara tydliga i att det är en kursändring som sker. För det är ju kursen som behöver läggas om, eller så får de hoppas på ett mirakel.

2 kommentarer:

Henrik sa...

Miraklet finns ju alltid där i form av debatterna. I primärvalet var Romney till sist rätt vass. Problemet är att han måste få in home run kommentarer (likt Gingrich) och där är jag ytterst skeptisk.

Den första debatten är om jag minns rätt ekonomi, om inte Romney där fullständigt lyckas köra över Obama kommer han få svårt att komma ikapp. Speciellt som Obama i nuvarande elektorskartor har 255 röster (inklusive Ohio). Med det sagt bör man nog vänta tills efter första debatten innan man kan tala om en ordentlig kris. Än så länge minns de flesta bara att demokraternas konvent (med Clinton i spetsen) var bättre.

Mathias Sundin sa...

Är ju sällan som debatterna (i det här skedet) har någon större effekt, men ibland händer det.