2012-09-05

Julián Castro

Julián Castro har redan jämförts med Barack Obama årgång 2004, då den senare via ett keynote-tal på demokraternas konvent tog sitt första, stora kliv mot Vita huset, även om det var John Kerry han försökte få vald då. Då var det en ung, svart man, som höll talet, som lyftes fram. Nu var det dags för en ung, latinamerikansk man.


Borgmästaren i San Antonio, Texas, hade familjen på plats och han började med att berätta om den. Hur mormor hade bönat och bett hans mamma om ett barnbarn. Hon fick två, i form av tvillingarna Julián och Joaquin. Det är bara i Amerika där den ene nu är borgmästare, och den andre på väg till kongressen.

Talet var aningen forcerat i början, men inte så det störde. Castro pratade om behovet att investera i framtiden, och därmed i utbildningen. Man måste vara pro-utbildning om man ska kunna vara pro-business.

Han gav en släng till Mitt Romney för att denne sagt till några skolelever att de skulle starta företag, och låna pengar av föräldrarna om det behövs. "Gee, varför tänkte jag inte det!", sa Castro.

Han sa att Romney är en bra människa, men att han helt enkelt inte förstår hur bra han haft det. Så räknade han upp olika åsikter som Romney hade, eller inte hade, och fick med sig publiken på att ropa "ja!" eller "nej!". Vid det här laget hade han lugnat ner sig och höll ett mycket bra tal.

Castro framhöll valet mellan två kandidater och två riktningar: Mer till de rika, eller mer till medelklassen? En politik som gör att jobb flyttar utomlands, eller flyttar hem?

En av Castros bästa meningar, kanske den bästa var : "My mother fought for civil rights, so instead of holdning a mop, I could hold this microphone."

Det är inte lätt just nu i USA, men vi har sett det förut, vi har tagit igenom det förut. Det börjar med att välja om Barack Obama, avslutade Castro.

Ett bra tal, om än inte i klass med Barack Obama för åtta år sedan. Obamas tal innehöll ett mycket kraftfullt tema om att ena landet, något sådant budskap fanns inte hos Castro. Men det är lite orättvist, om än oundvikligt, att jämföra med Obama, hans tal var unikt framgångsrikt.Inga kommentarer: