2012-08-25

Todd Akin påverkar inte Romneys chanser

Många, i Sverige i alla fall, tycks tro att Todd Akins bisarra uttalanden om "legitimate rape" och hans resonemang om hur kvinnans kropp reagerar under våldtäkt så att risken för att bli med barn efteråt minskar, skulle påverka Mitt Romneys presidentkampanj. Den påverkan är i minimal.

I Svenska Dagbladets USA-panel svarade jag att Akins påverkan på Romney i så fall handlar om en distraktion. Han får ägna några minuter som han vill prata om Obama, ekonomi och jobb till att kommentera Akin. Så har det hittills också blivit. Romney har fått kommentera, men  inte behövt lägga mycket tid på det.

Att Akins uttalanden skulle påverka folk att inte rösta på Romney är inte troligt. En fundersam väljare i Indiana väljer inte Obama före Romney för vad en senatskandidat i Missouri har sagt. Enbart om Romney skulle hantera Akin korkat skulle det kunna påverka.

Men kan de då inte påverka väljarna i Missouri? Jo, det är en möjlighet, men sannolikt inte mycket. Även där skiljer de på senat- och presidentval.

Dagens mätning visar just på det. Akin har tidigare lett mot demokraten Clarie McCaskill i varenda mätning sedan mars. I Post-Dispatch mätning leder McCaskill över Akin med 50-41%, +9%. I deras tidigare, från juli, ledde Akin med +5%.

Presidentvalet då? Romney leder, i samma mätning, med 50-43%, +7%, över Obama. I juli ledde han med +9%. Kanske är minskning pga Akin-effekt, kanske inte. Det är i så fall ingen stor effekt, om man jämför med raset för Akin, -14%.

Todd Akins stora påverkan är på maktbalansen i senaten. För att republikanerna ska få majoritet i senaten krävs att de tar netto fyra platser från demokraterna, idag är ställningen 53-47 till demokraterna. Missouri var en av republikanernas bättre chanser att ta en plats.

Inga kommentarer: