2012-08-26

Därför Obama. Därför Romney.

Min kollega i Svenska Dagbladets USA-panel, en amerikan boende i Sverige, Elisabeth Walentin, debatterar med DN:s förre chefredaktör, en svensk* boende i USA, Hans Bergström, om vilken presidentkandidat amerikerna borde välja i november.

Jag tycker båda artiklar är talande för den nu pågående presidentkampanjen.

Hans Bergströms skäl att välja Mitt Romney är att Barack Obama inte förtjänar omval. Indirekt tycker han att Romney vore bättre, men hans fokus är att Obama är skadlig för USA, inte att Romney är bra. Romney beskriver han som ett "dugande alternativ".

"Det främsta argumentet för Mitt Romney är att Barack Obama inte förtjänar att omväljas."

Elisabeth Walentin börjar med någon form av ursäkt för att Obama inte var så bra som många trodde han skulle vara, men räknar också upp en del av det hans åstadkommit. Sedan menar hon att förändringar tar tid och därför behöver Obama fyra år till. Alltså även där ett tämligen svagt argument för Obama. För även hon fokuserar på att motståndet är sämre, Romney skulle vara en återgång till George W Bushs politik.

"...med Romney i Vita huset, riskerar vi en bromsning av alla hopp och förändringar."

Som sagt, detta fångar kampanjen. Ingen av kandidaterna har ett riktigt starkt case för sig själva, utan är mer fokuserade på att alternativet är sämre. Därav den negativa kampanjen.

*Hans Bergström innehar nu även amerikanskt medborgarskap.

Inga kommentarer: