2012-08-01

Kiss my ass, passande avslut

I hörnrummet i John McCains kampanjkontor i Henderson, Nevada, huserade Rick Gorka. Pressansvarig för region väst åt McCain-kampanjen. Han har nu fått sitt internationella genombrott genom att säga åt journalisterna, som ropade frågor åt Mitt Romney, att hålla tyst och "kiss my ass". Synd om honom, för det är - vanligtvis - en riktigt trevlig kille, men ändå ett symboliskt slut på Romneys utrikesresa.


Gorka och Romney.
Gorka är som sagt en väldigt trevlig snubbe, så jag hoppas han kommer igen. Vi var ute och drack öl ett par kvällar när jag jobbade i McCain-kampanjen sommaren 2008. Jag träffade honom senast i New Hampshire i januari, då han precis börjat jobba med Romney och varit en av hans resande pressekreterare sedan dess. Mellan John McCain och Mitt Romney jobbade han åt Chris Christie och republikanerna i New Jersey.

Nu är Mitt Romney hemma i USA igen och vi kan sammanfatta hans utrikesresa: Han borde inte ha åkt.

Utrikespolitiken spelar inte en stor roll i denna valrörelse och farorna med att misslyckas var större än vinsterna av att lyckas. Speciellt eftersom Barack Obamas resa för fyra år sedan var så lyckad. Det blev bråk om ett besök på ett militärsjukhus, men i övrigt kan jag inte minnas några problem. Romney hade heller inget att bevisa, som Obama hade för fyra år sedan. Även om han saknar erfarenhet av utrikespolitik var det inte något som han attackerades för, eller något som upptog väljarnas tankar (förrän nu, kanske).

Detta är ju väldigt enkelt att säga med facit i hand, och märk väl att jag inte varnade inför resan.


Trots det var den inte totalt misslyckad. En del av det som spelar in i medias beskrivning av problem är sådant som inte skadar honom med väljarna där hemma. Jag tänker framförallt på kontroverser kring Jerusalem som Israels huvudstad och bråk med palestinska företrädare. Stödet från Lech Walesa kan nog bidra en del till att polsk-amerikaner ser mer välvilligt på Romney.

Eftermälet om resan kommer, i media, ändå vara att den var misslyckad och full av problem. Hur allvarligt det är i väljarnas ögon är svårt att säga, men det är självfallet inte bra. Som jag skrev efter de inledande problemen i London:

"Tanken kan väckas hos väljarna att han är för oerfaren, att han skulle göra bort sig utomlands, skulle verkligen underminera marken han står på."Inga kommentarer: