2012-07-14

Romney försöker få bort Bain från agendan

Det har varit oerhört hårda attacker från Barack Obamas kampanj mot Mitt Romney de senaste dagarna, angående hans tid som VD för Bain Capital. Romney valde igår att försöka få bort Bain från agendan genom inte mindre än fem intervjuer med de stora tevebolagen.


Antingen ljuger han eller så är han en brottsling, sa Obamas biträdande kampanjmanager. Detta med anledning av att Romney sagt att han lämnade ansvaret för Bain Capital i februari 1999, när han fick uppdraget att leda OS i Salt Lake City. I rapporter till SEC, en värdepappersmyndighet, anges nämligen Romney som VD, ägare, ordförande, och så vidare, även efter februari 1999. Romney hävdar att han kvarstod i alla dessa positioner, men inte var aktiv i att sköta företaget.

Anledningen att Obama-kampanjen borrar i frågan är att Bain investerat i företag som outsourcat jobb från USA till utlandet, vilket är en stor fråga i USA, och en anklagelse som även republikanerna kastar mot Obama.

Oberoende faktakollare, som FactCheck.org och Glenn Kessler på Washington Post, ger Romney rätt.

Romney-kampanjen har försökt ducka frågan. De vill istället prata om jobb och ekonomi, inte vad som står i några papper om Romneys tid i Bain. Obama-kampanjen har motsatt agenda. De håller just nu på en långvarig kampanj där de försöker göra Romney omöjlig för väljarna, samtidigt som de vill prata om andra saker än jobb och ekonomi.

Det var en seger för Obama-kampanjen att de till slut fick ut Romney på banan. Hans medverkan i alla dessa intervjuer igår handlade i huvudsak just om Bain, inte om ekonomin. Återstår att se om det var ett smart drag av Romney-kampanjen att så tydligt svara. Om diskussionen om Bain dör och återvänder till jobb och ekonomi så var det det.

Jag tycker den här sortens brottningskamp mellan kampanjerna är intressanta att följa. Det är ett konstant krig om agendan. Hela tiden är det svåra bedömningar som de tvingas göra. Ska vi fortsätta prata om det vi vill, eller ska vi gå i svaromål. Svarar vi inte, kanske det blåser över. Svarar vi kanske frågan motståndarna vill prata om blir större. Eller svarar vi inte så fortsätter motståndarnas fråga att mala och vi får i alla fall inte prata om det vi vill.

Nu såg Romney-kampanjen att de måste försöka bli av med Bain. Därför denna bredsida med intervjuer. Återstår, som sagt, att se om det funkade.


Inga kommentarer: