2012-06-25

Dramatisk vecka väntar

En dramatisk vecka väntar i amerikansk politik. Huvudnumret är att Högsta domstolen sannolikt kommer presentera sitt beslut kring Patient Protection and Affordable Care Act, mer känd som ObamaCare.

Innan domstolsförhandlingarna tidare i vår tog etablissemanget inte seriöst på frågan om ObamaCare verkligen skulle kunna upphävas av HD. Men förhandlingarna visade att flera domare hade allvarliga invändningar och nu är det allmänt accepterat att domstolen mycket väl kan upphäva hela eller delar av lagen.

President Obama skriver under lagen.
Gör domstolen det är det såklart en allvarlig förlust för president Obama. Sjukförsäkringsreformen är hans största bedrift under första mandatperioden och sannolikt det han skulle skrivas in i historieböckerna för.

Ska man försöka hitta något ljus i mörkret för Obama, om lagen helt eller delvis faller, så är det att han får en fråga att entusiasmera de egna med. Men samtidigt går han en svår balansgång. Lagen är populär bland demokrater, men av de oberoende mittenväljare är en majoritet motståndare i de flesta mätningar.

För republikanerna skulle det då självfallet vara en vinst om ObamaCare faller. Men även de går en balansgång. Talmannen John Boehner skickade ut ett skarpt formulerat brev till sina egna i kongressen och förbjöd alla former av firande om lagen faller. För även om lagen i sin helhet är impopulär, eller flera delar av vad den uppnår populära.

Republikanerna och Mitt Romney måste också föra fram ett eget seriöst alternativt förslag till ObamaCare. De kan inte vifta bort själva problemet, med miljontals oförsäkrade och höga kostnader.

Högsta domstolens beslut och reaktionerna från republikerna och demokrater kan få en stor påverkan på valets utgång i höst, så håll koll på vad som händer!

(Själv åker jag till Nordkorea en vecka, och jag gissar att amerikansk inrikespolitik inte står högst på löpsedlarna där.)

1 kommentar:

Ronie Berggren sa...

Emil Källström (C) härifrån Örnsköldsvik ska också dit - åker ni samma delegation månntro? :) Jag är inte centerpartist och känner honom inte personligen - men gör gärna lite PR-boostning i USA-bloggspropaganda i så fall ;)