2012-03-21

Symboliskt tal i Gettysburg?

Rick Santorum hade förlagt sin valvaka till Gettysburg, där det berömda slaget utkämpades 1863. Om han med det vill peka på någon sorts symbolik har jag svårt att tänka mig ett dummare val.

Slaget i Gettysburg innebar vändningen i det amerikanska inbördeskriget. Det var då Syd började förlora mot Nord. Att dra paralleller till Santorums framgångar i primärvalen i syd mot Romneys framgångar i nord ligger inte långt bort. Dessutom förlorade ju Santorum just i en sådan nordlig delstat, Illinois, vilket bara gör symboliken ännu bättre, eller sämre då ur Santorums synvinkel.

Det blev en klar seger för Mitt Romney i Illinois, med 47%. Han tar hem 43 delegater mot Santorums 10, som fick 35% av rösterna. Ron Paul kom trea med 9% och Newt Gingrich sist med 8%. Inga delegater för de båda herrarna.

Nu väntar Louisiana, där Santorum har ledningen, men sedan kommer april där Romney rimligen borde vinna flertalet delstater.

När media tittar tillbaka på Mitt Romneys seger i den republikanska nomineringsstriden så kan de mycket väl komma att peka på Illinois som början på slutet för Rick Santorum. Jag gissar att hans valvaka i Gettysburg kan komma att nämnas.