2012-03-03

Supertisdagen närmar sig

På tisdag är det inte vilken tisdag som helst, det är supertisdag. Tio delstater röstar och fördelar 437 delegater. 

Fast först ska vi idag klara av ett caucus i Washington, med 43 delegater. Utfallet är högst osäkert, men en aktuell mätning ger Mitt Romney en ledning på 5%.

Det kan också vara värt att påpeka att Wyomings utdragna process har slutat med Romney som segrare. Han får 10 delegater, Rick Santorum 8, Ron Paul 6 och Newt Gingrich 1.

Jämfört med supertisdagen för fyra år sedan är det få delstater och delegater på spel nu. Hos republikanerna röstade 2008 21 delstater och för demokraterna 23 stycken.

Trots det är självfallet valdagen betydelsefull. Ohio är det stora priset. 66 delegater (som fördelas tre och utifrån valdistrikt) och där striden mellan Mitt Romney och Rick Santorum rasar. Det är en swing state i höstens val, tungt med industri mitt i det så kallade Rust Belt. Inte bara delegater står alltså på spel, utan mycket momentum.
Santorum har ledningen, men den har krympt efter Romneys framgångar i Arizona och Michigan (det blev till slut 16-14 i delegater till Romney)

Georgia är ändå kanske mer spännande. Det är Newt Gingrichs hemmastat och han har en ledning i mätningarna, men skulle han förlora så ger han troligen upp. Han säger själv att han måste vinna där.

Så har kan delstaterna fördela sig kring kandidaterna:

Mitt Romney
Han kommer vinna hemmastaten Massachusetts (41 delegater) och Virginia (49) där bara han och Ron Paul finns på valsedeln. Idaho (32) har en stor mormonsk befolkning och Romneys kampanjevent har dragit mycket folk. Vermont (17) ligger i nordost och Romney leder också i mätningarna.

Rick Santorum
I Tennesse (58) har Santorum en stor ledning. Oklahoma (43) har inte haft någon mätning sedan mitten av februari, men då ledde Santorum klart över Romney, 39%-23%.

Newt Gingrich
Georgia (76) är som sagt Gingrichs hemmaplan, och han är den troligaste segraren.

Ron Paul
Inte favorit någonstans, men kanske kan han hoppas på Alaska, där han är den ende kandidaten som kampanjar.

Osäkra
Ohio (66), North Dakota (28) och Alaska (27).

Kom dock ihåg att ingen delstat har winner takes all, så supertisdagen är inte heller på det sättet lika avgörande i år som för fyra år sedan.


1 kommentar:

benke sa...

Oavsett vilken som vinner av Romney, Santorum;

Måtte Obama bara ha EN fyraårsperiod. Vänstern med Obama i spetsen drar ned USA ekonomiskt och militärt. Och det kommer hela världen att lida av.