2012-03-20

Land of Lincoln röstar

USA:s största president genom tiderna var republikanen Abraham Lincoln. I kväll går hans hemmastat, Illinois, till val för att välja vem de ska nominera som presidentkandidat i år. Det mesta tyder på Mitt Romney.

De senaste mätningarna (+15, +9 och +6) visar på en hyfsat tydlig seger för Mitt Romney. Men även om han vinner i kväll så väntar Louisiana i södern om fyra dagar, där Rick Santorum leder.

Jag tycker mig dock börja ana en viss skillnad i media, där artiklar som denna, i New Yorker, dyker upp. Romney har under flera veckor haft det riktigt tufft i media. Nästan allting som han gjort eller som har hänt har tolkats negativt. Inte ett bra sätt att vinna en kampanj (även hans ledning är så i praktiken ointaglig). Kanske, kanske ser vi slutet på den mediavinkeln nu. Då kan medias blickar riktas mot Santorum och frågan ställas hur han egentligen tänker sig kunna vinna.

Totalt står 69 delegater på spel i Illinois, men vad jag förstår så fördelas inte alla utifrån kvällens val, utan det handlar om 66 delegater. Enligt AP har Romney redan stöd från 2 av 3 de tre kvarvarande delegaterna.

Så förmodligen en klar seger för Romney ikväll, men kom ihåg att Santorum ofta har överpresterat i valen jämfört med mätningarna.