2012-02-01

Överlägsen Romney-seger i Florida

Det är den största segern hittills för en kandidat. Newt Gingrich vann stort i South Carolina, men Mitt Romneys seger i Florida är ännu större. Det gör att uppförsbacken för hans motståndare är större än någonsin.

Nomineringsstriden ändrar nu karaktär. Visserligen har vi kvar Nevada bland de fem första, men kort därefter följer flera andra delstater. Nu blir det inte bara en delstat i taget där allt fokus ligger. Detta gör organisation och pengar ännu viktigare än tidigare. Om dessutom alla tre motståndare till Romney fortsätter - vilket de verkar göra - så blir det ännu svårare att slå honom. Skulle motståndet samlas till en enda kandidat vore chansen större.

Apropå pengar kom nyheten nyss att den super-PAC som stöder Romney, Restore Our Future, drog in totalt 30 miljoner dollar 2011. 17,9 av dessa under de senaste sex månaderna. Vid nyår hade de 23,6 miljoner i kassakistan. En hel del av dessa pengar är nu spenderade i South Carolina och Florida, men det borde finnas gott om resurser kvar att satsa.


Här är något av det jag hittade i vallokalsundersökningen i Florida:

Gingrich vann "very conservative" 43%-29% över Romney. Samma sak med de som anger "strongt support" för Tea Party-rörelsen, 46%-33%.

Men Romney vann den viktiga grupper som han förlorade i South Carolina, de som tycker ekonomi och budget är viktigaste frågorna. 62% sa att ekonomin är viktigaste frågan, 52% av dessa röstade på Romney. Han vann även gruppen som tyckte budgetunderskottet är viktigast (23%), men underpresterade något med 40% mot Gingrichs 35%.

Väljarna tyckte också att Romney var den kandidat som har störst chans att slå Obama, även detta till skillnad från South Carolina. 45% sa att detta var viktigaste egenskapen hos kandidaten, och 58% röstade på Romney.

Ron Paul har vunnit de yngre hittills. Inte så i Florida. Han kom tvåa i den gruppen med 25%, men Romney tog 41%. Det är ingen konstigt. Paul har knappt varit i Florida och istället byggt stöd i Maine, Colorado, Nevada och de caucus-stater som följer efter Florida.

Till sist: Newt Gingrich lovade en bas på månen. Blev det någon månbaseffekt? Den så kallade Space Coast ligger i valdistriktet Brevard. I hela Florida vann Romney med 46% mot Gingrichs 32%. I Breyard fick Romney 43% och Gingrich 33%. Så en liten månbaseffekt såg vi!

DN, SvD.